În căutarea libertății la ITO 2017

În căutarea libertății la ITO 2017

Album foto
La Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși, organizată anul acesta la Iași, în perioada 1-4 septembrie, Episcopia Caransebeșului a fost reprezentată de un grup de 55 de tineri din Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte
Autor: Valentin Voin
Există în viața omului câteva momente care au rolul de a-i croi drumul, de a-l ajuta să se regăsească pe sine însuși, într-o introspecție a gândirii producătoare, împletindu-se astfel unul din nodurile cele mai importante ale firului existenței. Este un moment al cunoașterii, al creării unor punți spre dezvoltarea ființei spirituale, al depașirii unor praguri ce se cer a fi trecute, spre înălțarea spiritului către cele mai înalte culmi.

O astfel de experiență a fost, pentru toți participanții săi (6000 de tineri din 60 din arhiepiscopii, episcopii, cicariate, din România și din toată lumea), Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși, organizată anul acesta la Iași, în perioada 1-4 septembrie. O îngemănare a tuturor reverberațiilor creștine. O poartă spre lumină. O reflexie a ,,lumii fără vină” în realitatea cotidiană, lumească. În jurul acestor elemente a gravitat ITO 2017, a cărui temă a fost ,,Tânărul în căutarea libertății”. Libertatea absolută nu este doar luarea propriilor deciziilor și asumarea lor, ci credința întru Hristos, tinderea spre nemurirea, învingerea a tot ce înseamnă moarte trupească, aceasta nefiind altceva decât un prim pas din urcarea sufletului spre Infinit. A învăța să iubești, să te bucuri, să zbori, să-ți deschizi aripile spre a depăși limitele în care ești înscris ca ființa efemeră, acestea înseamnă, cu adevărat, libertatea. Valorile aduse aminte au fost cultivate cu succes de imnul ITO, denumit după tema întâlnirii, care a reușit să ne țină uniți, cântându-l împreună și rezonând întru Hristos.

Evenimentul a avut șase puncte-cheie: deschiderea, în prezența înaltelor fețe bisericești ale Bisericii Ortodoxe Române, în frunte cu Preafericitul Daniel, Patriarhul României, și Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și al Bucovinei, dezbaterile pe grupe, conferința extraordinară a părintelui Constantin Necula, Sfânta Liturghie arhierească, Marșul Tinereții și predarea ștafetei pentru organizatorul ITO 2018, Arhiepiscopia Sibiului. La toate aceste acțiuni, Episcopia Caransebeșului a fost reprezentată de un grup de 55 de tineri din Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte, coordonați de părintele inspector Mihai Ciucur. Grupul nostru a arătat încă o dată că tinerețea ortodoxă din Banatul de Munte clădește o viață plină de Hristos, care a impresionat întreaga comunitate participantă la eveniment. Hristos în mijlocul nostru!

Deschiderea și dezbaterile pe grupe au reunit primul reper amintit de mine: o îngemănare a tuturor reverberațiilor creștine. Nimic nu poate mai frumos și mai înălțător decât să vezi 6000 de tineri, propovăduitori ai ortodoxiei, veniți din toate colțurile țării, din Grecia, Italia, Ucraina, Bulgaria și chiar Africa, reunindu-se în curțile Grădinei Palas din Iași și purtând cu mândrie pancarda și steagurile eparhiei din care provine. Fața exterioară a Palatului Culturii nu s-a umplut doar de culoare, ci și de sentimente profunde, completate de binecuvântarea Patriarhului Daniel, care ne-a protejat în toate zilele petrecute la Iași. În următoare zi, au urmat dezbaterile pe grupe, cu rol în deschiderea orizontului spre tema întâlnirii, libertatea. Fiecare participant a fost repartizat la o instituție de învățământ din Iași, a extras un bilet indicând sala în care va participa la discuții și a pornit spre aceasta, scopul fiind cunoașterea unui număr cât mai mare de persoane noi. Dezbaterile au urmat diverse metode interactive, care ne-au făcut să ne exprimăm crezurile și aspirațiile, rezonând cu ideile fraților noștri.

Conferința părintelui Constantin Necula și Sf. Liturghie Arhierească au reunit al doilea element: o poartă spre Lumină. Ambele au răspuns întrebărilor societății cotidiene, făcându-ne să cântărim mai bine fiecare decizie pe care o luăm, să luăm în considerare faptul că Iisus nu se va uita niciodată cu spatele către noi, ci mereu ne vă arăta mila Sa, ajutându-ne să înțelegem cu adevărat că el este calea, adevărul și viața. Atâta deschidere și înțelegere nu a putut decât să te facă să-ți dai seama că noi, tinerii, suntem forța Bisericii și că trebuie sa urmăm mereu sfatul părintelui Necula: ,,Sus inima!”. Răspunzând la fiecare întrebare în parte, acesta ne-a arătat că nu ne putem mântui decât cu și prin Biserică.

Ultimul punct, o reflexie a ,,lumii fără vină”, a fost reprezentat de Marșul Tinereții și de predarea ștafetei. Am pornit, așadar, într-o procesiune a tinereții, parcurgând traseul Parcul Copou – Biblioteca Mihai Eminescu – Bulevardul Independenței – Mănăstirea Golia – Hala Centrală – Biserica Sfântul Nicolae Domnesc – Bulevardul Ștefan cel Mare – Catedrala Mitropolitană. Am chemat numele Domnului între noi, am arătat că, într-adevăr, ,,Ortodoxia salvează România”, că ,,Vrem spitale ȘI catedrale”, că ,,Hristos este în mijlocul nostru”. Am cântat, am propovăduit ortodoxia, validați fiind de oamenii care se opreau pentru a ne salute, de oamenii care ieșeau pe geamuri fluturând steagul României, în ochii lor putându-se citi faptul că există înca o speranță ce arde necontenit, tinerii și puterea lor de a schimba. Am urmat astfel unul din cele mai profunde citate găsite vreodată de mine: ,,Fii motivul pentru care cineva încă crede în bunătatea oamenilor!”.Marșul a fost finalizat de un concert, în fața Palatului Culturii, susținut de maestrul Nicolae Botgros, Ion Paladi și trupa ,,Holograf”. Predarea ștafetei a fost momentul rezumatului și al melancoliei după o incursiune în lumea credinței, dar care ne-a convins să participăm și la ITO 2018, la Sibiu, alături de Mitropolia Ardealului.

În concluzie, Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși 2017 a fost momentul în care ne-am reunit întru Hristos, am ascultat cuvântul Lui și am comunicat în credință. Din partea tuturor colegilor mei, de asemenea extrem de mișcați de acest eveniment, mulțumim Episcopiei Caransebeșului, Preasfințitului Părinte Lucian, precum și organizatorilor de la Iași pentru toată încrederea acordată, căci, după spusele părintelui Necula: ,,este o onoare pentru noi, preoții, să vă fim prieteni...”.

Data: 6 septembrie 2017 • Vizualizări: 733