In memoriam Gheorghe Magas

In memoriam Gheorghe Magas
Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș găzduiește expoziția „Remeber Gheorghe Magas”
Autor: Diac. Nicolae Codrea
Miercuri, 13 februarie 2013, Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș, în colaborare cu Consiliul Județean Caraș-Severin, a organizat, la orele prânzului, vernisajul expoziției „Remeber Gheorghe Magas”.

Manifestarea s-a bucurat de prezența d-lui Ionesie Ghiorghioni, vicepreședintele Consiliului Județean Caraș-Severin, a d-lui Marcel Vela, primarul orașului Caransebeș, a d-lui Nicolae Grindeanu, inspector general adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Caraș-Severin, a conducerii muzeului din localitate, a membrilor Consiliului Local Caransebeș. Totodată, au participat istorici, profesori, colaboratori, prieteni, precum și toți cei care l-au cunoscut și apreciat pe profesorul Gheorghe Magas.

Pe parcursul vieții, Gheorghe Magas și-a împletit activitatea didactică cu cea de consilier județean și consilier local, ocupând și o funcție la conducerea Inspectoratului Școlar Județean Caraș-Severin în perioada 2004-2007. În anul 1970 a absolvit Facultatea de Istorie, fiind licențiat la specialitatea Istorie Contemporană Universală, a Universității din București. Debutează ca și cadru didactic, fiind mereu apropiat elevilor și a rămas pentru generații întregi de elevi și profesori un prieten și un mentor deosebit. În anul 1992 inițiază împreună cu parteneri europeni „Seminarul Internațional Didactica” prin care oferă șansa unei mai bune pregătiri personalului didactic. În calitate de inspector școlar al Inspectoratului Școlar Județean Caraș-Severin și pentru întreaga activitate a primit în anul 2004, din partea președintelui României Ion Iliescu, ordinul „Meritul pentru învățământ în grad de Comandor”. Pentru o scurtă perioadă de timp a fost profesor și la Seminarul Teologic „Ioan Popasu” din Caransebeș.

În cadrul evenimentului au fost expuse cărți, fotografii, reviste, tablouri, diplome și insigne donate instituției de cultură, de către sora acestuia Gligheria Popovici, care au aparținut regretatului profesor Gheorghe Magas. Întreaga expoziție va fi deschisă publicului larg din municipiul Caransebeș până pe 15 martie 2013. De asemenea, cu ocazia acestei acțiuni culturale, a avut loc și inaugurarea sălii ce va purta de acum înainte numele celui care a fost și va rămâne o personalitate proeminentă a culturii bănățene, profesorul Gheorghe Magas.

Data: 14 februarie 2013 • Vizualizări: 711