Instalarea noului protopop al Reșiței

Instalarea noului protopop al Reșiței

Album foto
Sâmbătă, 9 martie, la prăznuirea Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia, a avut loc, în biserica parohială cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din cartierul reșițean Govândari, hirotesia și instalarea noului protopop al Reșiței în persoana pr. Petru Berbentia
Autor: Serviciul Prezidial
Evenimentul festiv a debutat la orele dimineții cu oficierea Sfintei Liturghii de către un sobor de preoți condus protos. Casian Rușeț, secretarul Eparhiei Caransebeșului, în prezența Întâistătătorul Episcopiei Caransebeșului, Preasfințitul Lucian, a membrior Permanenței Consiliului Eparhial, a tuturor preoților din Protopopiatul Reșița, a autorităților centrale, județene și locale, precum și a unui impresionant număr de credincioși din localitate. La finalul slujbei, într-un cadru festiv, protos. Casian Rușeț a citit Gramata episcopală, iar apoi chiriarhul a hirotesit și instalat pe noul protopop al Reșiței, pr. Petru Berbentia.

După investirea în funcție, pr Petru Berbentia a declarat: „Astăzi este o zi specială, pentru că după 30 de ani de slujire în ogorul Domnului, Preasfințitul Lucian a considerat că trebuie să preiau frâiele Protopopiatului Reșița. Știu că este greu, dar în același timp știu că nu este imposibil, pentru că noi oamenii suntem cei ce trebuie să ducem mai departe Biserica lui Hristos chiar prin vremurile tulburi prin care trecem noi astăzi. De asemenea, sunt convins că relația cu Centrul eparhial va fi foarte bună, că avem deschidere și înțelegere la cei conduc destinele Bisericii din Banatul Montan, dar sunt la fel de convins că vom avea și sprijinul fraților preoți din Protopopiatul Reșița”.

În încheiere, Preasfințitul Lucian a mărturisit: „Credem că experiența părintelui Petru Berbentia se va dovedi și în conducerea Protopopiatului Reșița, care este cel mai întins protopopiat, cu cei mai mulți preoți și cei mai mulți credincioși. Este format din șaptezeci de parohii, parohii care în momentul de față se confruntă cu multe probleme, dar cu siguranță că așa cum pr. Petru Berbentia a știut să-și chivernisească bine parohia încredințată, ctitorind o biserică într-un cartier fără biserici din Reșița, suntem convinși că în timpul cel mai scurt noul protopop, pr Petru Berbentia, va chivernisi așa cum se cuvine Protopopiatul Reșița, dovedind ascultare, supunere și dragoste față de noi, de Centrul eparhial și bineînțeles, dovedind dragoste și înțelegere față de toți preoții și credincioșii din acest binecuvântat protopopiat”.

Pr. protopop Petru Berbentia este slujitor în municipiul Reșița din anul 1995, este ctitorul bisericii parohiale cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, biserică situată în cartierul Govândari, cel mai mare al municipiului Reșița. În prezent parohia desfășoară numeroase activități culturale, social-filantropice și misionare, de asemenea, desfășoară și o intensă lucrare de păstrare și promovare credinței și a limbii române pentru credincioșii românii din Serbia și Ungaria.Data: 9 martie 2013 • Vizualizări: 2653