Întâlnire a Cercului Pastoral-misionar Reșița Nord la Parohia Fârliug, din Protopopiatul Reșița

Întâlnire a Cercului Pastoral-misionar Reșița Nord la Parohia  Fârliug, din Protopopiatul Reșița
Preoții din cadrul Cercului pastoral-misionar Reșița-Nord, Protopopiatul Reșița, s-au întrunit la biserica parohială „Nașterea Maicii Domnului” din Fârliug
Autor: Pr. Emil Crăciun
Preoții din cadrul Cercului pastoral-misionar Reșița-Nord, Protopopiatul Reșița, s-au întrunit la biserica parohială „Nașterea Maicii Domnului” din Fârliug la ședința programată pentru această lună. Alături de cei 25 de preoți a fost prezent și P.On. Părinte Gheorghe Șuveți, Protopop al Reșiței. Întâlnirea a început cu săvârșirea slujbei Vecerniei, unde preoți slujitori au fost: pr. Cristian Guran de la Parohia Scăiuș, pr. Solomon Ipate de la Parohia Remetea-Pogănici, precum și pr. Daniel Cosmin Popescu în calitate de gazdă a acestei întruniri. Frumoasa rugăciune de seară a fost înfrumusețată prin răspunsurile date la strană de ceilalți preoți prezenți. În prima parte au fost prezenți în sfânta biserică și credincioși care s-au bucurat duhovnicește de frumoasa rugăciune de seară săvârșită împreună cu toți slujitorii Sfintelor Altare.

În Ortodoxie, toate rânduielile liturgice, fiind actualizări ale momentelor principale din istoria mântuirii noastre, sunt creatoare de smerenie și de comuniune între oameni căci aduc credincioșilor conștienți harul Duhului Sfânt, harul Duhului Iubirii dumnezeiești, în toate rânduielile de cult lucrează însuși Mântuitorul Hristos – Izvorul harului – printr-un dialog iubitor și rațional cu noi, și ne angajează și pe noi la iubire unii pentru alții.

În a doua parte a întâlnirii, preoții au dezbătut și analizat intens o temă foarte actuală care îi privește pe toți slujitorii Sfintelor Altare: „Probleme necanonice legate de Sfânta Taină a Spovedaniei și a Euharistiei”. S-au adus în discuție câteva dintre practicile necanonice legate de Taina Spovedaniei cum ar fi: cum, cât și când spovedim, timpul alocat spovedaniei, modul în care se spovedesc credincioșii, secretul spovedaniei, spovedania formală făcută fără căință și neurmată de pocăință, epitimiile – pedeapsă sau mijloc de îndreptare, cum aplicăm canoanele Sfinților Părinți, spovedanie deasă sau rară, împărtășania și condițiile legate de primirea ei, pregătirea pentru spovedanie, etc. Problemele discutate au fost foarte antrenante, angajând în discuții pertinente toți preoții din cadrul cercului pastoral-misionar.

Ca o concluzie finală s-a remarcat faptul că Sfintele Canoane ale Bisericii legate de aceste două Sfinte Taine sunt și astăzi la fel de actuale, dar rămâne ca fiecare slujitor să aplice regula acriviei prin iconomie. Întâlnirea preoților s-a încheiat cu referirile necesare pentru următoarea întâlnire a Cercului pastoral-misionar programată pentru luna iunie.

Data: 19 mai 2017 • Vizualizări: 1474