Întâlnire a preoților din Cercul pastoral-misionar Reșița Sud

Întâlnire a preoților din Cercul pastoral-misionar Reșița Sud
Joi, 17 august 2017, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a avut loc, la Parohia Ortodoxă Română Forotic, întâlnirea Cercului pastoral-misionar – Reșița Sud
Autor: Pr. Cristian Manole
Întâlnirea a debutat la ora 18 în biserica parohială cu hramul Învierea Domnului, unde s-a săvârșit slujba Paraclisului Sfinților Martiri Brâncoveni, preoți slujitori fiind pr. Constantin Milin de la Parohia Forotic – protos, pr. Cristian Rădulescu de la Parohia „Adormirea Maicii Domnului” - Reșița și pr. Moise Linu de la Parohia „Sf. Petru și Pavel” – Reșița. Răspunsurile liturgice au fost asigurate de către ceilalți preoți din cercul pastoral. De asemenea la slujba Paraclisului Sfinților Martiri Brâncoveni au luat parte și un număr mare de credincioși din parohia gazdă.

La finalul slujbei părintele protopop Gheorghe Șuveți a adresat credincioșilor prezenți un cuvânt de învățătură în care a arătat importanța cinstirii acestor sfinți mucenici punctând anumite momente din viața acestor martiri ai neamului românesc. Totodată a arătat și faptul că aceștia trebuie să fie, atât pentru slujitorii altarelor cât și pentru credincioși, modele de mărturisire a credinței în lumea aceasta tot mai secularizată.

După terminarea slujbei Paraclisului, preoții sau retras la Căminul Cultural din localitate unde au luat în discuție câteva aspecte punctuale din noul Liturghier. La aceste discuții au luat parte toți preoții prezenți, fiecare arătând anumite modificări legate de anumite momente și gesturi liturgice atât din timpul slujbei Vecerniei, Utrenie și a Sfintei Liturghii, modificări care apar în noul Liturghier, sau care au fost precizate mai bine în acesta decât în Liturghierele mai vechi.

Ca o concluzie la cele discutate putem spune că fiecare preot este dator să fie cu foarte multă luare aminte când și cum face anumite gesturi liturgice în cadrul sfintelor slujbe și mai ales în timpul Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii.

Data: 18 august 2017 • Vizualizări: 1265