Întâlnire cu tinerii în cartierul Steierdorf din Anina

Întâlnire cu tinerii în cartierul Steierdorf din Anina
Biserica Parohiei „Sfânta Treime” din cartierul Steierdorf al orașului Anina a găzduit vineri, 15 februarie 2013, o întâlnire pe teme duhovnicești pentru tineri
Autor: Serviciul Social-Misionar
Biserica Parohiei „Sfânta Treime” din cartierul Steierdorf al orașului Anina a găzduit în după-amiaza zilei de vineri, 15 februarie 2013, o întâlnire pe teme duhovnicești pentru tineri organizată de sectorul Social-Filantropic, Misionar și Activități cu tineretul al Episcopiei Caransebeșului. În prezența preoților din orașul Anina și a profesorilor de religie de la școlile din localitate, zeci de tineri din clasele gimnaziale și de liceu au petrecut câteva ore de discuții și activități cu caracter duhovnicesc, moderate de Mihai Ciucur, inspectorul pentru activități cu tineretul al Episcopiei Caransebeşului, alături de preotul paroh Gheorghe Șuveți.

Scopul principal al întâlnirii a fost consolidarea nucleului de tineri existent deja la nivelul parohiei, o mare parte dintre aceștia fiind participanți la activitățile proiectului „Tineri în Biserică” al Episcopiei Caransebeșului, în cadrul căruia parohia a fost parteneră.

În prima parte a întâlnirii cei prezenți au vizionat un material de prezentare al proiectului „Tineri în Biserică”, la finalul căruia au fost formulate câteva concluzii și s-au depănat amintiri cu copiii participanți din parohie la tabăra „Credință și artă pentru toți” din luna ianuarie a acestui an. De asemenea, au fost prezentate concluziile studiului sociologic realizat în cadrul proiectului mai sus amintit, ocazie cu care au fost purtate discuții interactive cu tinerii pe teme legate de școală, timp liber și credință.

În continuarea întâlnirii, copiii au vizionat un film cu caracter și conținut religios pe marginea căruia, mai apoi, s-au purtat discuții interactive. Au fost discutate aspecte legate de diferitele forme de manifestare a credinței, despre nevoia de fapte bune, dar și de modele, nevoie tot mai acut resimțită de generația tânără, precum și despre impactul pe care mass-media și internetul îl au asupra dezvoltării și formării tinerilor din zilele noastre. Dialogul a fost unul viu, dinamic, tinerii participanți împărtășind cu dezinvoltură din experiențele dar și problemele cu care se confruntă în viața de zi cu zi. În ultima parte a întâlnirii, au fost evidențiate activitățile cu tinerii pe care Episcopia Caransebeșului le desfășoară în centrele pentru tineret existente la Reșița și Oravița și care îmbracă forme dintre cele mai diverse: de la cercuri artistice, proiecții de film, dansuri de societate, până la tabere și excursii tematice. De asemenea, cadrele didactice de la Centrul de Tineret Reșița Montană au prezentat celor de faţă, în cadrul unei mini-expoziții, lucrări realizate de copiii din acest centru și au împărtășit din experiența și din proiectele de viitor ale acestuia, înființat în urmă cu o lună de zile în municipiul de pe Bârzava. Tinerii din Anina s-au arătat dornici de a participa și ei la astfel de activități, astfel că s-au creionat, împreună cu preotul paroh Gheorghe Șuveți și cu reprezentanții centrului de la Reșița, câteva proiecte comune ale copiilor din cele două orașe.

„Am avut marea bucurie să găsim aici, la Anina, o biserică plină de tineri și copii, într-o atmosferă caldă și ziditoare în care cu toții, de la mic la mare, au fost dornici să afle mai multe și chiar să împărtășească din propriile lor trăiri duhovnicești. Lucrarea misionară cu tinerii desfășurată cu multă dragoste de părintele paroh într-un oraș cu multe neajunsuri materiale și sociale confirmă pe deplin idee că „omul sfințește locul”, iar prezența reprezentanților centrului de tineret de la Reșița s-a constituit într-un benefic schimb de experiență în frumoasa lucrare a Bisericii cu generația tânără”, a arătat Mihai Ciucur, inspectorul pentru activități cu tineretul al Episcopiei Caransebeşului

Întâlnirile duhovnicești cu tinerii și copiii din orașele participante la proiectul „Tineri în Biserică” vor continua pentru ca scopul central al proiectului, aducerea și menținerea tinerilor în Biserică, să fie cât mai concret și mai pe deplin atins. În acest sens, următoarea acțiune a Episcopiei Caransebeșului va avea loc marți, 19 septembrie 2013, la Moldova Nouă în cadrul unei întâlniri similare cu copiii și tineri însoțiți de preoți și cadre didactice din localitate.

Data: 16 februarie 2013 • Vizualizări: 827