Întâlnire de lucru a Centrului pastoral-misionar Reșița Sud

Întâlnire de lucru a Centrului pastoral-misionar Reșița Sud
În data de joi, 28 septembrie, la Schitul „Înălțarea Domnului” din Reșița, s-a desfășurat întâlnirea de lucru a Centrului pastoral-misionar Reșița Sud, din Protopopiatul Reșița
Autor: Pr. dr. Borislav Tasici
Începutul întâlnirii a debutat prin săvârșirea slujbei Vecerniei, preoții slujitori fiind părintele stareț protosinghel Daniel Cozmaniuc, în calitate de gazdă, părintele Cristian Manole, coordonatorul centrului, de la parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” - Reșița și părintele Ionuț-Irinel Dinu de la parohia „Nașterea Maicii Domnului” - Văliug. Slujirea la strană fiind asigurată de părinții care au luat parte la această întrunire de lucru.

Îndată după încheierea Vecerniei, în cadrul întâlnirii de lucru, părintele Cristian Manole a anunțat tema întâlnirii, ce a avut ca punct de plecare vizionarea filmului documentar „Sfinții Închisorilor”, realizat de jurnalista de televiziune Carmen Avram. Pelicula filmului documentar cu temă religioasă, purtând sintagma metaforică „Sfinţii închisorilor”, este bazat pe fapte şi personaje reale, și se concentrează asupra acelor deținuți politici – preoți martiri – mărturisitori ai credinței, din spatele gratiilor, care au murit în diverse temnițe comuniste din spațiul românesc, în regimul instaurat de către dictatura comunismului ateu, după modelul experimentat de sovietici.

Vizionarea acestui documentar de televiziune, a constituit o temă de reflecție, pentru preoții prezenți, având o notă sensibilă, un punct specific, esențial, și anume, receptarea modelului suprem de misiune, al martiriului adus în numele credinței și al demnității umane, de către toți cei întemnițați.

De asemenea, tot pe marginea acestei pelicule ce a fost televizată, a cărei regie imprimă o frumoasă aură duhovnicească acestor martiri, cei prezenți au discutat despre orientarea spirituală a societății umane, în ce privește, sfintele oseminte, moaștele acestor deținuți, care - pe zi ce trece - devin în conștiința poporului un mesaj convingător ce trezește o adâncă responsabilitate față de istoria cumplită trăită de acești sfinți martiri ai închisorilor comuniste.

În acest context de mare însemnătatea în istoria poporului român suntem chemați toți slujitorii sfintelor altare, să dăm mărturie înaintea credincioșilor despre jertfa supremă și credința mărturisitoare ai acestor sfinți ai închisorilor, lucru pe care la subliniat și părintele protopop Gheorghe Șuveți în intervenția sa.

Partea a doua a întâlnii a avut ca temă de discuție promovarea și inițiativa la care suntem chemați cu toții, în ce privește Platforma civică „Împreună”, ce vizează oficial la nivel de societate românească, obiectivul principal - susținerea Referendumului pentru Familie, în sensul includerii în Constituție a definiției căsătoriei dintre un bărbat și o femeie.

În discuțiile purtate pe această realitate, se remarcă datoria responsabilă pe care o avem față de acest Referendum, dar, și, atitudinea de care trebuie să dăm dovadă pe acest fond, față de unii care contestă, denigrează și pun în primejdie familia creștină cu toate valorile ei sacre.

În concluzia întâlnirii de lucru se menționează în atenția tuturor, în conștiința noastră slujitoare, că, realitatea Bisericii ca vocație, constituie o necesitate și o șansă în activitatea ei misionară de azi, atât în contextul parohial cât şi comunitar.

Data: 2 octombrie 2017 • Vizualizări: 912