Întâlnire ecumenică la Băile Herculane

Întâlnire ecumenică la Băile Herculane
În perioada 27-30 decembrie, 2014, un grup de 30 de elevi ortodocși, de la Colegiul Național „Traian Lalescu” din Reșița, s-au întâlnit cu un grup de tineri romano-catoloci din Parohia Borgo Santa-Maria din Pesaro, Italia
Autor: Maria Avram
În perioada 27-30 decembrie, un grup de 30 de elevi ortodocși, de la Colegiul Național „Traian Lalescu” din Reșița, coordonați de pr. prof. Nicolae Chiosa și având binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, s-au întâlnit cu un grup de tineri romano-catoloci din Parohia Borgo Santa-Maria din Pesaro, Italia.

Tinerii români și italieni, care dezvoltă împreună de mai bine de cinci ani un parcurs ecumenic, participând în fiecare an la tabăra Da EurHope a EurHome în Centrul Giovani Paolo II din Loreto, s-au întâlnit de data aceasta la Herculane pentru a întări „punțile” de unitate dintre ei.

În organizarea activităților ecumenice ce au avut loc la Herculane, elevii Colegiului National ,,Traian Lalescu" s-au bucucurat de sprijinul domnului primar Mihai Stepanescu, care i-a primit cu brațele deschise pe tinerii români și italieni într-o vizită la primăria orașului Reșița, în seara de 27 decembrie. La întâlnirea de la primărie au participat și părintele Petru Berbentia, protopopul Reșiței, părintele Jozsef Pal, dar și părintele Boris Tasici, preotul paroh al Biericii „Adormirea Maicii Domnului”, parohie înfrățită cu parohia Borgo Santa-Maria din Pesaro, Italia.

Pe parcursul celor trei zile, tinerii au avut ocazia de a aprofunda teme spirituale precum „Iisus în mijlocul nostru” și iubirea necondiționată față de aproapele și darurile aduse de acest mod de a trăi, pornind de la explicațiile lui Marco Sanchioni, responsabil de tineret, și ale părintelui Alin Câmpeanu, consilier administrativ-bisericesc al Episcopiei Caransebeșului, dar și urmărind filmulețe cu Chiara Lubich.

Participând la discuții pe grupuri, tinerii și-au deschis inimile unii față de alții, mărturisind deschis modurile în care ei trăiesc, dificultățile pe care le au în a iubi întodeauna primii, dar au vorbit și despre experiențe în care ei au simțit prezența deosebită a lui Iisus. Un moment important a fost discuția pe tema castității înainte de căsătorie, Barbara și Alessandro Talevi, care s-au cunoscut acum 10 ani în România, participând la o experiență de acest fel, le-au vorbit tinerilor despre decizia lor.

Dacă duminică tinerii au participat la Sfânta Liturghie în Biserica „Adormirii Maicii Domnului” din Reșița, luni, ei au participat la Sfânta Liturghie oficiată de părintele Joszef Pal în Biserica ,,Neprihănita Zămislire” din orașul Orșova; momente care, alături de Rugăciunea Luminii, desfășurată seara în jurul focului de tabără, le-au permis tinerilor să își deschidă sufletele prin rugăciune, dar și să simtă încă o dată că obstacolele care stau în calea unității sunt doar aparent de netrecut, ele putând fi depășite.

Întâlnirea dintre tinerii români și italieni este o ocazie specială de a se revedea, a fortifica legăturile de pritenie şi credinţă ce îi aduc împreună şi a trăi în continuare în spiritul unității religioase.

Data: 2 ianuarie 2015 • Vizualizări: 665