Întâlnirea preoţilor din Centrul Pastoral Moldova-Nouă

Întâlnirea preoţilor din Centrul Pastoral Moldova-Nouă
Miercuri, 6 octombrie 2010, la biserica parohială cu hramul ”Sf. Împăraţi Constantin şi Elena” din Moldova-Nouă, a avut loc întâlnirea preoţilor din Clisura Dunării, clerici care fac parte din Centrul Pastoral Misionar nr.4 Moldova-Nouă
Autor: Serviciul prezidial
Întâlnirea a vut loc la ora 10 şi a fost precedată de oficierea slubei de Te-Deum-ului, la care au slujit preoţii Dorin Nistoran de la parohia Sicheviţa, Bogdan Belu de la parohia ”Sfântul Mare Mucenic Gheorghe ” din Moldova-Nouă şi Remus Căta de la paroha ”Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena ” Moldova-Nouă. La sfârşitul slujbei preotul Dorin Nistoran a ţinut un cuvânt de învăţătură pentru credincioşii prezenţi, punând în valoare virtutea iubirii în viaţa creştinului autentic, evidenţiind după cuvântul Mântuitorului că „acolo unde este inima voastră, va fi şi comoara voastră”.

În continuare s-a desfăşurat şedinţa convocată de preotul Remus Căta, coordonatorul Centrului Pastoral Misionar care a prezentat motivul convocării şedinţei şi anume stabilirea datei fiecărei parohii pentru desfăşurarea serilor duhovniceşti. În a doua parte a şedinţei s-au discutat diverse probleme administrative şi pastorale din parohii, iar în încheiere fiecare din cei prezenţi au adus amendamente privitoare la desfăşurarea serilor duhovniceşti ce vor avea loc în postul Crăciunului, precum şi propuneri privitoare la activităţile cu tineretul din parohii.

În perioada Postului Mare şi a Postului Crăciunului în Episcopia Caransebeşului se organizează aşa numitele „Seri Duhovniceşti” sau „Seri de catehizare”, potrivit ordinului circular Nr. 21-D / 2010 din data de 14 ianuarie a.c. Originea acestor seri de catehizare, se regăseşte în ani '80, când în Banatul Montan s-a simţit nevoia de misiune mai intensă, preoţii fiind nevoiţi a intreprinde acţiuni duhovniceşti pentru a păstra credincioşii în dreapta credinţă. După reînfiinţarea Episcopiei Caransebeşului, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu al Ardealului, pe atunci Episcop al Caransebeşului a generalizat aceste seri duhovniceşti în toată Episcopia, având a se desfăşura cu precădere în Postul Mare şi Postul Crăciunului.

Potrivit acestei tradiţii şi în anul acesta s-au organizat în toată eparhia "Seri Duhovniceşti" în perioada Postului Mare, urmând a fi desfăşurate şi în Postul Crăciunului. Aceste manifestări spirituale sunt organizate de către preoţii parohii, de pe raza cercurilor Pastoral- Misionare din care fac parte şi constau în săvârşirea unei slujbe de seară, după care se intonează cântări duhovniceşti şi cuvinte de învăţătură.

Receptivi şi dornici de viaţă duhovnicească, credincioşii participă în număr mare la aceste seri de catehizare, unde sunt invitaţi părinţi duhovniceşti, părinţi consilieri şi părinţi protopopi pentru a împărtăşi credincioşilor cuvânt de învăţătură.


Data: 7 octombrie 2010 • Vizualizări: 1460