Între legendă şi istorie. Pelerinaj în Ţara Haţegului

Între legendă şi istorie. Pelerinaj în Ţara Haţegului
Marți, 7 iulie, un grup de credincioşi ai Bisericii „Naşterea Maicii Domnului” din Parohia Bocșa-Vasiova, printre care foarte mulți tineri, au avut bucuria să i-a parte la pelerinajul organizat de părintele paroh Doru Melinescu, împreună cu Centrul de Tineret Vasiova
Autor: Gabriela Şerban
Marți, 7 iulie, un grup de credincioşi ai Bisericii „Naşterea Maicii Domnului” din Parohia Bocșa-Vasiova, printre care foarte mulți tineri, au avut bucuria să i-a parte la pelerinajul organizat de părintele paroh Doru Melinescu, împreună cu Centrul de Tineret Vasiova. Dis de dimineaţă, cele 50 de persoane au pornit într-un pelerinaj între legendă şi istorie, păstrând totuşi o deosebită încărcătură spirituală.

Primul popas a fost la Ulpia Traiana Sarmisegetusa, fosta capitală a Daciei romane, un loc încă plin de taine pentru mulţimea de vizitatori. Nu departe, a urmat un alt popas, la Hăţăgel, locul în care pr. Doru Melinescu stabilise o întâlnire cu PS Daniil Stoenescu, Episcopul românilor din Voivodina şi Timoc. În grădina sa, PS Daniil a evocat întâmplări şi discuţii ale sale cu părintele Arsenie Boca, pe care a avut bucuria şi şansa de a-l cunoaşte încă din 1979. De asemenea, le-a prezentat oaspeților şi cel mai recent volum al său: „Liturghie pe mormântul Părintelui Arsenie”, o carte de texte literar-religioase.

După numeroase poveşti şi discuţii, întrebări şi răspunsuri, pelerinajul a continuat la Biserica Sfântul Nicolae din Densuş, cea mai veche biserică românească în care şi astăzi au loc slujbe religioase, deşi se află în proces de restaurare. A fost vizitat și Castelul Corvinilor sau Huniazilor, cetatea medievală a Hunedoarei, unul dintre cele mai importante monumente de arhitectură gotică din România. Punctul culminant al pelerinajului a fost Mănăstirea Prislop, mormântul părintelui Arsenie Boca.

„Înarmaţi cu răbdare şi bunăcuviinţă ne-am îndreptat spre mormântul părintelui pentru închinare. Însă pelerinajul nostru a decurs într-un ritm firesc şi nesperat de rapid, ceea ce ne-a surprins plăcut. Am urcat în chilia Sfântului Ioan de la Prislop, ne-am închinat la mormântul părintelui Arsenie Boca, ne-am plecat genunchii şi frunţile în mănăstire şi am băut din apa vie a acestui loc magnific. Ne-am umplut sufletele de bucurie şi am mulţumit Domnului pentru reuşita acestei zile. Am plecat spre casă mai încrezători, mai împăcaţi şi cu gânduri bune şi smerite”, a subliniat Gabriela Şerban, director la Biblioteca orăşenească „Tata Oancea“ din Bocşa.

Părintele Doru Melinescu a gândit un astfel de pelerinaj dorind să ofere tinerilor, dar şi celorlalți credincioşilor, pe lângă relaxare şi plăcerea călătoriei, cât mai multă informaţie, noi cunoştinţe, precum şi prilejul de a cunoaşte oameni deosebiţi, de a auzi lucruri interesante şi atractive, dar mai ales de a se închina în locuri sfinţite de Dumnezeu, în locuri alese, din care rugăciunea este mult mai aproape de cer.

Data: 9 iulie 2015 • Vizualizări: 551