Întrunire a Cercului Pastoral-misionar Reșița Nord

Întrunire a Cercului Pastoral-misionar Reșița Nord
Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, cei 27 de preoți din cadrul Cercului pastoral-misionar Reșița-Nord, Protopopiatul Reșița, s-au întrunit joi, 15 februarie, la biserica parohială „Sf. Vasile cel Mare” din orașul Reșița
Autor: Pr. Emil Crăciun
Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, cei 27 de preoți din cadrul Cercului pastoral-misionar Reșița-Nord, Protopopiatul Reșița, s-au întrunit joi, 15 februarie, la biserica parohială „Sf. Vasile cel Mare” din orașul Reșița la ședința programată pentru această lună. Întâlnirea a debutat cu săvârșirea slujbei Vecerniei, unde preoți slujitori au fost: pr. Daniel Țăpîrdea paroh al acestei parohii, Pr. Alin-Emanuel Despău de la Parohia Duleu, precum și Pr. Marius-Ionuț Iovănescu de la Parohia Ezeriș. Rugăciunea de seară săvârșită în biserica parohială a cartierului reșițean Moroasa-Luncă a fost înfrumusețată prin răspunsurile date la strană de către ceilalți preoți prezenți.

Partea doua a întâlnirii s-a desfășurat tot în biserica parohială și ținând cont că anul acesta a fost declarat de Sfântul Sinod și ca: „Anul omagial al unității de credință și de neam” și „Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri” părintele Damaschin Tătaru, coordonatorul acestui cerc pastoral a prezentat în detaliu preoților prezenți, Concursul Național Cultural-Artistic „Unirea: libertate și unitate” organizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, în întreaga Patriarhie Română în perioada noiembrie 2017 – mai 2018. După expunerea tuturor detaliilor, au avut loc discuții și propuneri referitoare la parohiile și preoții implicați în acest concurs național.

Concursul se adresează copiilor, preoților, profesorilor de religie ori de altă disciplină implicați în Proiectul Național Catehetic „Hristos împărtășit copiilor” și altor educatori creștini. La concurs se vor înscrie elevi din învățământul preuniversitar (7 – 18 ani), indiferent de număr, care fac parte din grupa de cateheză, sub coordonarea unui preot și a unui profesor de religie și alte discipline (istorie, desen, limba română, etc). Fiecare echipă de la nivelul parohiei va alcătui un portofoliu care poate să conțină, la alegere, lucrări cu conținut teoretic (secțiunea literară) și lucrări cu caracter practic (secțiunea artistică și multimedia). Concursul cuprinde mai multe secțiuni: literară, artistică și multimedia. Tematica acestor lucrări trebuie să fie subordonată Anului omagial al unității de credință și de neam și Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918. Concursul va evidenția importanța libertății câștigate prin viața în Hristos, a tradiției și a portului popular, precum și unitatea de credință și de neam în țara noastră, în contextul unor tendințe puternice de diluare și relativizare a ei. Concursul are ca scop cultivarea dragostei de țară și de Biserică și educarea tinerilor în sensul respectării valorilor tradiționale și a afirmării propriei identități religioase, culturale și naționale. Toți participanții la concurs vor purta costum popular tradițional, care să reprezinte zona de proveniență. Concursul va avea totodată și un caracter filantropic. Lucrările urmează să intre în competiție la nivel de eparhie până la 1 mai 2018 iar apoi premierea echipelor câștigătoare la nivel național va avea loc la Patriarhia Română în 21 mai 2018.

Întâlnirea preoților s-a încheiat cu referirile necesare pentru următoarea întâlnire a Cercului pastoral-misionar programată pentru luna martie precum și stabilirea calendarului săptămânilor duhovnicești menit a se desfășura în fiecare parohie a cercului pastoral în timpul Postului Mare.

Data: 16 februarie 2018 • Vizualizări: 544