Întrunirea preoților și profesorilor de religie la Broșteni

Întrunirea preoților și profesorilor de religie la Broșteni

Album foto
În prima săptămână a Postului Sfinților Apostoli Petru și Pavel, Parohia Broșteni din Protopopiatul Reșița a fost gazda Cercului pastoral-misionar Oravița-Anina
Autor: Serviciul Prezidial
În prima săptămână a Postului Sfinților Apostoli Petru și Pavel, Parohia Broșteni din Protopopiatul Reșița a fost gazda Cercului pastoral-misionar Oravița-Anina. Astfel joi, 11 iunie, preoții aparținători acestui cerc au săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohială „Adormirea Maicii Domnului”, precum și slujba Parastasului pentru preoții slujitori trecuți la Domnul din parohiile care sunt în cadrul cercului pastoral-misionar. În prezența Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a fost susținută o predică la Duminica a 2-a după Rusalii de către părintele Dorin Lucian Lăpuşnianu de la Parohia Broşteni și o cateheză cu tema „Sfânta Taină a Botezului” de către părintele Nichy Gheorghe de la Parohia Agadici.

Partea a doua a zilei a reunit atât preoții parohi, cât și profesorii de religie din arealul cercului. În deschiderea întâlnirii a fost prezentată o meditație biblică: „Şi aceasta este vestirea pe care am auzit-o de la El şi v-o vestim: că Dumnezeu este lumină şi nici un întuneric nu este întru El” (I In. 1,5), susţinută de părintele Gelu-Petru Moldovan de la Parohia „Sfântul Mare Proroc Ilie Tesviteanul” – Oraviţa Română. În continuare părintele Horia Mailat de la Parohia „Sfânta Treime” Anina a susținut un referat cu tema „Mărturii biblice şi patristice despre primele forme de organizare a comunităţilor şi parohiilor creştine”.

„Am punctat și anul comemorativ al marilor păstorilor de suflete, cu slujba de pomenire pentru preoții care au slujit în parohiile din cadrul cercului pastoral-misionar, pentru că fiecare preot care și-a făcut slujba deplin a devenit un mare păstor de suflete. Îl avem în această zonă a Oraviței ca mare păstor de suflete pe Sfântul Andrei Șaguna, care a vizitat aceste parohii și care este pictat în majoritatea tronurilor arhierești, mai ales că zona aceasta se află în imediata apropiere a cetății Vârșețului. Îi mulțumim Bunului Dumnezeu că am ajuns la concluzii și hotărâri care vor îmbunătății atât viața bisericească, cât și viața pastoral-misionară. De asemenea i-am impulsionat și pe profesorii de religie pentru a continua misiunea și propovăduirea Evangheliei Mântuitorului Iisus Hristos de la catedră”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

Întâlnirea s-a încheiat cu dezbaterea problemelor pastorale din unităţile parohiale ale Centrului pastoral-misionar Oraviţa-Anina și colaborarea cu profesorii de religie şi cu instituţiile de învăţământ, în vederea dezvoltării de noi parteneriate pentru folosul spiritual-educațional al copiilor, precum și al comunității de credincioși.


Data: 12 iunie 2015 • Vizualizări: 833