Isacova pe Morava sau „nu uita rădăcina latină!”

Isacova pe Morava sau „nu uita rădăcina latină!”
La praznicul „Schimbării la Față a Domnului”, pe rit vechi, o delegație a Episcopiei Caransebeșului, condusă de pr. Petru Berbentia, protopopul Reșiței, a participat la hramul bisericii ortodoxe românești din localitatea Isacova, Serbia
Autor: Pr. Petru Berbentia
Biserica românească din Isacova se află şi sub purtarea de grijă a sfinților Mucenici Montanus și Maxima din Singidunum, numele acesteia fiind de „Horreum Margi și Isacova”. Vizita frățească s-a realizat cu ajutorul pr. paroh Iel Buobu Lui, precum şi a pr. Boian Alexandrovici, protopopul „Daciei Ripensis” din Episcopia „Daciei Felix”, a românilor din toată Serbia. Din delegaţia românească a făcut parte şi Nicolae Plujar, preşedintele „Asociaţiei Culturale Reşiţa Română”, cel care a susţinut şi serbările centenarului Catedralei ortodoxe românești din Vârşeţ, desfăşurat între 13 şi 16 iunie a.c. La fel de importantă a fost şi prezenţa lui Petruţ Alexandru, secretar II, ataşat cultural la ambasada României de la Belgrad, care a venit să participe la sărbătoarea românilor de aici.

Sărbătoarea a debutat cu întâmpinarea unor părticele din moaştele Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, sfinte moaşte primite din partea Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de pr. Boian Alexandrovici, protopopul locului, alături de pr. Petru Berbentia, protopopul Reșiței, de pr. paroh Iel Buobu Lui şi de preotul Sarian Raicovici din localitatea Bobova. La slujbă au participat mulţi credincioşi veniţi de prin satele răspândite pe valea râului Morava.

Cuvântul de învăţătură a fost rostit de pr. Petru Berbentia, care a vorbit despre datoria creştinilor de a-şi schimba viaţa, în aşa fel încât, să participe activ la viaţa Bisericii, să se roage şi să cânte în limba română. De asemenea, preotul venit din România a vorbit despre relaţiile frăţeşti îndelungate şi despre datoria morală a celor din țara mamă de a sprijini eforturile celor ce nu vor să se lepede de limba strămoşilor.

„La Isacova a fost aşa cum mă aşteptam! Românii ne-au primit ca şi cum ne-am fi ştiut dintotdeauna şi ne consideră unii dintre ei. De fapt asta şi suntem, români între români, ortodocşi veniţi la fraţi ortodocşi pentru a ne ruga împreună şi a trăi clipe de bucurie. Noi, cei de la Parohia „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din cartierul reșițean Govândari, am participat la multe momente de rugăciune acolo şi am avut în delegaţiile noastre şi tinerii din „Strana Strămoşească”, precum şi diferiţi reprezentanţi oficiali ai minorităţilor sau asociiaţiilor culturale cu care conlucrăm la nivelul Episcopiei Caransebeşului”, a arătat protopopul Petru Berbentia.

La finalul Sfintei Liturghii, pr. Boian Alexandrovici, protopopul Timocului, a conferit protopopului Petru Berbentia, „În semn de preţuire şi recunoştinţă pentru contribuţia la reînvierea creştinismului daco-român la sud de Dunăre, în valea Timocului – Serbia de Răsărit”, Ordinul „Crucea Sfântului Niceta de Remesiana”. Din partea Preasfinţitului Lucian, Episcopul Caransebeșului, prin delegația prezentă la fericitul moment, toţi credincioşii prezenţi au primit iconiţe cu praznicul „Schimbării la Faţă a Domnului”, precum şi exemplare ale revistei „Foaia Diecezană”.

Sărbătoarea s-a încheiat cu slujba de binecuvântare a colacului de hram şi a prinoaselor de struguri şi fructe, după cum este tradiţia în Biserica noastră la această sărbătoare, toţi cei prezenţi participând apoi la o agapă frățească.

Data: 21 august 2013 • Vizualizări: 753