Istoria în sala de judecată

Istoria în sala de judecată
Vineri, 27 iunie 2014, la Judecătoria Caransebeş a avut loc o manifestare cultural-comemorativă prilejuită de apropierea Zilei Justiţiei în România
Autor: Serviciul Cultural
Vineri, 27 iunie 2014, la Judecătoria Caransebeş a avut loc o manifestare cultural-comemorativă prilejuită de apropierea Zilei Justiţiei în România. La organizarea evenimentului pe lângă Judecătoria locală, au participat Episcopia Caransebeşului şi Serviciul Judeţean Caraş-Severin din cadrul Arhivelor Naţionale Române.

În deschidere a vorbit Adina Puşcaş, preşedinta Judecătoriei Caransebeş care a evocat aspecte din trecutul justiţiei româneşti şi a mulţumit organizatorilor şi celor prezenţi. A urmat o disertaţie despre istoria judecătoriei din Caransebeş susţinută de prof. Constantin Brătescu, un cunoscut istoric al oraşului. Din partea Centrului Eparhial, ca reprezentant al Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a participat părintele Daniel Alic, consilier cultural al eparhiei, care în discursul său a subliniat legătura dintre instituţia justiţiei din Caransebeş şi episcopia locului.

„În devenirea celor două instituţii istorice ale Caransebeşului se pot distinge patru perioade. Prima este cea dinainte de anul 1918, când relaţia dintre Biserică şi Judecătorie era guvernată de legile maghiare, o perioadă tristă pentru activitatea culturală şi naţională promovată de Episcopia Banatului. A doua etapă este cea interbelică, în care Justiţia şi Biserica au colaborat spre folosul societăţii româneşti. A treia perioadă este cea comunistă, în care dreptatea lui Dumnezeu a fost pusă sub obroc iar cea de-a patra etapă este cea inaugurată de Revoluţia din 1989, vreme când Eparhia noastră şi Judecătoria Caransebeşului sunt împreună pentru consolidarea principiilor morale ale comunităţilor”, a arătat în cuvântul său părintele consilier Daniel Alic.

În finalul manifestării, Ovidiu Roşu, directorul Serviciului Judeţean Caraş-Severin al Arhivelor Naţionale ale României, a prezentat expoziţia „Justiţie şi Societate la răscrucea sec. XIX-XX” pregătită pentru acest eveniment, în care au fost evidenţiate documente cu referire la activitatea justiţiei din Caransebeş în cea de-a doua jumătate a sec. al XIX-lea şi începutul secolului următor.

Data: 27 iunie 2014 • Vizualizări: 562