Istorie, cultură și trăiri emoționante expuse în Aula „1 Decembrie 1918” a Primăriei Caransebeş

Istorie, cultură și trăiri emoționante expuse în Aula „1 Decembrie 1918” a Primăriei Caransebeş

Album foto
Profesorul univesitar doctor Sabin Adrian Luca, directorul Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu a lansat miercuri, 3 mai, în Aula „1 Decembrie 1918” a Primăriei municipiului Caransebeş trei cărți
Autor: Serviciul Cultural
Profesorul univesitar doctor Sabin Adrian Luca, directorul Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu a lansat miercuri, 3 mai, în Aula „1 Decembrie 1918” a Primăriei municipiului Caransebeş trei cărți: „Living under the Gods”/„Viaţa trăită sub zei”, Suceava, 2015, „Tărtăria REDIVIVA”, Alba Iulia, 2016, şi „Arheologii timpului lor”, Sibiu, 2016. La această manifestare a fost prezent și părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului, preoți din localitate, istorici, oameni de cultură, scriitori, cadre didactice, precum și viceprimarul municipiului Caransebeș, Marius Isac.

Managerul Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş, Adrian Ardeţ a prezentat cartea „Living under the Gods”/„Viaţa trăită sub zei”, o carte scrisă în limbile engleză şi română. „În volum, Sabin Adrian Luca face o prezentare a cercetărilor arheologice efectuate pe traseul autostrăzii care leagă Sălişte, capitala Mărginimii Sibiului, de Sibiu, cu această ocazie fiind cercetată una dintre cele mai importante aşezări preistorice din România, necunoscută până atunci, aşezarea de tip Starcevo-Criş, care este cea mai veche cultură neolitică, de la Cristian, aceasta fiind o descoperire de-a dreptul senzaţională”, a subliniat Adrian Ardeţ.

Cartea „Arheologia timpului lor” a fost prezentată și recomandată de domnul Ioan Cojocariu, directorul Casei de Cultură „George Suru” din municipiu de pe Timiș și Sebeș. El a scos în evidență caracterul de prozator al profesorului Luca pe care îl are în această carte. „În această lucrare este vorba despre nişte portrete sentimentale, pe care distinsul profesor Luca le face unor prieteni, unor mari arheologi din timpul său, din rânduri străbătând trăirea şi solidaritatea care-i uneşte pe aceştia. Cei zece arheologi cu care s-a intersectat prof. Luca, cu care a creat, lângă care a trăit, a suferit, a triumfat... Le-a făcut nişte portrete monumentale, interesant fiind faptul că le-a lucrat din tuşe fine, care dezvăluie caracterul de prozator al domnului profesor, ceea ce mă face să spun că, dacă nu ar fi istoric, ar fi fost un foarte bun romancier”, a arătat Ioan Cojocariu.

Cea de-a treia carte „Tărtăria REDIVIVA”, este o carte de știință, dar are în spate o poveste care poate fi etichetată drept romantică. Ea a fost prezentată într-un format multimedia de către domnul profesor arheolog Gheorghe Lazarovici, unul dintre cei mai bine cotaţi profesori de arheologie preistorică din Europa.

Prof. univ. dr. Sabin Adrian Luca, autorul a peste 800 de volume de istorie a încheiat evenimentul emoționat, citind capitolul dedicat caransebeşeanului Marian Gumă din cartea „Arheologii timpului lor”.

Data: 4 mai 2017 • Vizualizări: 1239