Iubirea creştină, dezbătută de tineri la Băile Herculane

Iubirea creştină, dezbătută de tineri la Băile Herculane
Mai bine de 150 de elevi ai Colegiului Naţional „Traian Lalescu” din Reşiţa au participat, vreme de trei zile, la Băile Herculane la o tabără în cadrul proiectului internaţional şcolar Da EurHope a EurHome
Autor: Pr. Prof. Nicolae Chiosa, Adrian Nicolae Păunescu
Mai bine de 150 de elevi ai Colegiului Naţional „Traian Lalescu” din Reşiţa, coordonaţi şi însoţiţi de directorul Pavel Ghimboaşă, de părintele profesor Nicolae Chiosa şi de profesorii Georgeta Raicu, Loredana Meilă şi Adrian Nicolae Păunescu, au participat, vreme de trei zile, la Băile Herculane la o tabără în cadrul proiectului internaţional şcolar Da EurHope a EurHome. Iniţiat în urmă cu şase ani, proiectul a creat posibilitatea tinerilor ortodocşi din Reşiţa de a cunoaşte tineri de alte confesiuni creştine din Italia, Anglia, Danemarca şi Suedia, în cadrul unei tabere care an de an se desfăşoară în luna august în Centrul „Giovanni Paolo II” din Loreto, Italia. În pregătirea acestor manifestări din Italia, de câteva ori pe an, tinerii reşiţeni se întâlnesc pentru a împărtăşi şi altora din experienţa proiectului şi sigur, pentru a găsi noi participanţi. O astfel de întâlnire s-a petrecut de această dată la Pensiunea Casa Ecologică din staţiunea Băile Herculane, fiind stabilită ca temă „Iubirea creştină”. Înainte de a ajunge la locaţia taberei, tinerii, însoţiţi de profesorii lor, au vizitat vineri reşedinţa episcopală din Caransebeş, unde au fost primiţi cu drag de Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian, care i-a felicitat pentru modul frumos în care îşi desfăşoară activitatea, dăruindu-le icoane şi pliante dedicate Anului omagial euharistic.

Ziua de sâmbătă, 4 octombrie s-a deschis cu rugăciunea de dimineaţă, după care părintele profesor Emil Varga, inspector şcolar de religie a prezentat o conferinţă intitulată „Tinerii în faţa darurilor lui Dumnezeu”. Reperele oferite de părintele inspector au servit drept teme de discuţie pentru dialog pe grupe, în cea de-a doua parte a zilei. Seara s-a încheiat de asemenea cu o rugăciune, în jurul unui foc de tabără, după care, o bună parte din elevi s-au spovedit pentru a putea primi a doua zi Sfânta Împărtăşanie.

Ultima zi a taberei, duminică, s-a încheiat cu săvârşirea Sfintei Liturghii în faţa unei troiţe aşezate în curtea pensiunii, de către părintele Alin Câmpean, consilier administrativ-bisericesc, împreună cu ceilalţi preoţi profesori prezenţi. Numărul mare al celor care s-au împărtăşit a arătat încă o dată că Ortodoxia e vie în sufletele tinerilor. „Ne bucurăm să vedem că iubirea lui Hristos aduce aproape atâţia tineri, dornici de a se împărtăşi din darurile cele bogate ale lui Dumnezeu. Tuturor le adresăm, ca o concluzie a acestei întâlniri dedicate iubirii creştine, cuvântul unui mare duhovnic român, părintele Arsenie Papacioc, care afirma cu putere multă că orice creştin trebuie să ştie că iubirea nu este un sfat, ci o poruncă”, a arătat în cuvântul său părinte consilier Alin Câmpean.

Data: 7 octombrie 2014 • Vizualizări: 505