Izvorul Tămăduirii în Episcopia Caransebeșului

Izvorul Tămăduirii în Episcopia Caransebeșului
La sărbătoarea Izvorul Tămăduirii, mai multe așezăminte monahale din Episcopia Căransebeșului și-au prăznuit hramul
Autor: Serviciul Prezidial
În vinerea Săptămânii Luminate, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, a participat la hramul Aşezământului medical-creştin „Izvorul Tămăduirii” din Marga, judeţul Caraş-Severin. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în biserica aşezământului după care a săvârşit şi slujba de sfinţire de apei.

La slujbă au participat credincioşi de pe Valea Bistrei, autorităţi locale, dar şi membrii asociaţiei medicale creştine „Izvorul Tămăduirii”. Atunci când va fi finalizat, aşezământul din Marga va cuprinde pe lângă biserică, o clinică şi o policlinică unde pacienţii vor beneficia de tratamente şi terapii naturiste precum şi de asistenţă religioasă.

Preasfinția Sa a amintit în cuvântul de binecuvântare că proiectul medical-creștin de la Marga se afla în atența Eparhiei Caransebe;ului, fiind unul din obiectivele importante, destinate tămăduirii sufletești și trupești. Preasfinția Sa a adresat cuvinte de recunoștință și preotului medic Cornel Jupâneanț, inițiatorul și ctitorul proiectului.

La praznicul Izvorul Tămăduirii, mănăstirea Gornea-Sicheviţa de pe clisura Dunării şi-a sărbătorit hramul. Delegatul Preasfințitului Părinte Episcop la această sărbătoare a fost părintele arhimanfrit Constantin Timiș, vicarul administrativ al Eparhiei. Sfinția Sa a săvârșit Sf. Liturghie și slujba de sfințire a apei. Răspunsurile la strană au fost date de către grupul psaltic al catedralei episcopale din Caransebeș.

Potrivit tradiției de mai bine de un secol, praznicul Izvorului Tămăduirii se cinsteșta la mănăstirea Bocșa Vasiova, unde izvorul tămăduitor din vecinătatea mănăstirii a rânduit ca acest praznic să fie socotit ca al doilea hram al mănăstirii. În acest an Sf. Liturghie a fost oficiată de delegatul Preasfințitului Părinte Episcop Lucian, părintele protosinghel Casian Rușeț, secretar eparhial, care a transmis binecuvântarea chiriarhală. Slujba de sfințire a apei s-a săvârșit la izvorul tămăduitor în prezența a câtorva sute de credincioși.

Cele trei așezăminte amintite sunt amplasate în cele trei colțuri distincte ale eparhiei, respectiv în protopopiatul Caransebeș, protopopiatul Reșița și protopopiatul Moldova Nouă, fiind cercetate de sute de credincioși, mai ales la praznicul Izvorului Tămăduirii.

Bucurie duhovnicească la Mănăstirea Teiuș

La orele serii, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, înconjurat de un sobor de preoţi a sfinţit aghezmatarul şi izvorul din curtea mănăstirii Teiuş de lângă Caransebeş. La slujbă au participat preoţi din Caransebeş, primarul municipiului Caransebeş, autorităţi locale precum şi un număr mare de credincioşi. De asemenea, a fost inaugurat şi sfinţit muzeul şi biblioteca mănăstirii. Muzeul adăposteşte icoane pictate pe lemn şi sticlă, cărţi de cult vechi şi antimise. Situată în cetatea Caransebeşului,construcția Mănăstirii Teiuş a început în anul 1998 şi a devenit pentru toţi caransebeşenii un loc de bucurie duhovnicească şi odihnă sufletească.

Data: 11 mai 2013 • Vizualizări: 1513