Joia Mare la Catedrala episcopală din Caransebeş

Joia Mare la Catedrala episcopală din Caransebeş

Album foto
În Sfânta şi Marea Joi, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit slujba Vecerniei unită cu Liturghia Sfântului Vasile cel Mare și Denia celor 12 evanghelii, la Catedrala episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeş
Autor: Serviciul Prezidial
În Sfânta şi Marea Joi, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit slujba Vecerniei unită cu Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, la Catedrala episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeş. La slujbă au participat un număr însemnat de credincioşi de toate vârstele, foarte mulţi dintre aceştia împărtăşindu-se cu Sfintele Taine.

În seara aceleiaşi zile Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeşului, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Denia cea Mare sau Denia celor 12 evanghelii. În cadrul acestei minunate slujbe, după Evanghelia a cincea, a avut loc procesiunea solemnă a scoaterii Sfintei Cruci din Altar şi aşezarea acesteia în mijlocul bisericii spre închinare. De asemenea, ierarhul a oficiat în Miercurea Mare, Slujba Deniei, fiind prezent și la Liturghia Darurilor înainte Sfințite.

În Sfânta şi Marea zi de Joi, în cadrul Deniei celor 12 evanghelii, se pomenesc sfintele Patimi ale Mântuitorului Iisus Hristos: scuipările, lovirile peste obraz, palmele, insultele, batjocurile, haina de porfiră, trestia, buretele, oţetul, piroanele, suliţa, crucea şi moartea Mântuitorului. Totodată se pomeneşte şi mărturisirea de pe cruce a tâlharului iar împreună cu aceasta mântuirea lui.

Data: 10 aprilie 2015 • Vizualizări: 598