Joia Mare la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Caransebeş

Joia Mare la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Caransebeş
Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a oficiat, la Catedrala Episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeş, slujbe bisericeşti caracteristice pentru Sfânta şi Marea zi de Joi din Săptămâna Patimilor
Autor: Serviciul Prezidial
În Joia Mare, Preasfinţitul Părintw Lucian, Episcopul Caransebeșului, a oficiat în catedrala episcopală cu hramurile „Învierea Domului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș, slujba Vecerniei unită cu Liturghia Sfântului Vasile cel Mare.La slujbă au participat numeroşi credincioşi de toate vârstele, foarte mulţi dintre aceştia împărtăşindu-se cu Sfintele Taine.

În seara aceleiaşi zile Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeşului, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Denia cea Mare sau Denia celor 12 evanghelii. În cadrul acestei minunate slujbe, după Evanghelia a cincea, a avut loc procesiunea solemnă a scoaterii Sfintei Cruci din Altar şi aşezarea acesteia în mijlocul bisericii spre închinare. Sfânta Cruce va râmâne până vineri când va fi readusă în Altar. De asemenea, Ierarhul a oficiat în această perioadă toate slujbele specifice Săptămânii Sfintelor Patimi. Astfel, luni, marți și miercuri a oficiat Slujba Deniei, iar miercuri a fost prezent și la Liturghia Darurilor mai înainte Sfințite

În Sfânta şi Marea zi de Joi, în cadrul Deniei celor 12 evanghelii, se pomenesc sfintele Patimi ale Mântuitorului Iisus Hristos: scuipările, lovirile peste obraz, palmele, insultele, batjocurile, haina de porfiră, trestia, buretele, oţetul, piroanele, suliţa, crucea şi moartea Mântuitorului. Totodată se pomeneşte şi mărturisirea de pe cruce a tâlharului iar împreună cu aceasta mântuirea lui.

În Vinerea Mare va oficia de dimineață slujba ceasurilor împărătești, la orele după-amiezii Vecernia punerii în mormânt a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, iar la orele serii slujba Deniei Prohodului Domnului la catedrala „Învierea Domnului” din Caransebeş. În Sâmbăta Mare, Chiriarhul va oficia la orele dimineții Vecernia unită cu Liturghia Sfântului Vasile cel Mare la catedrala istorică cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, iar la miezul nopții slujba Învierii în catedrala episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”din Caransebeș.


Data: 2 mai 2013 • Vizualizări: 908