La Catedrala Episcopală din Caransebeș a fost oficiată Denia Acatistului Bunei Vestiri

La Catedrala Episcopală din Caransebeș a fost oficiată Denia Acatistului Bunei Vestiri

Album foto
Pentru a avea ajutor și a prinde putere în urcușul duhovnicesc spre Înviere, credincioșii caransebeșeni s-au rugat și vineri, 23 martie, împreună cu ierarhul lor la Catedrala Episcopală din Caransebeș
Autor: Serviciul Prezidial
Pentru a avea ajutor și a prinde putere în urcușul duhovnicesc spre Înviere, credincioșii caransebeșeni s-au rugat și vineri, 23 martie, împreună cu ierarhul lor la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș. Părintele Episcop Lucian alături de un sobor de preoți și diaconi a săvârșit Sfânta Liturghie a darurilor înainte sfințite, continuând cu Denia Acatistului Bunei Vestiri, slujbă ce se săvârșește în vinerea din a cincea săptămână a Postului Mare.

Alături de credincioși au venit să-i aducă slavă lui Dumnezeu și să ceară ajutorul Maicii Domnului și elevii seminariști de la Seminarul teologic „Episcop Ioan Popasu”, precum și studenții teologi de la Secția de teologie din Caransebeș. Răspunsurile la strană au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului alături de slujitori ai catedralei episcopale.

Sinaxarul din această vineri atribuie originea sărbătorii Acatistului eliberării miraculoase din anul 626 a Constantinopolului de atacul conjugat al persanilor și avarilor. În timp ce împăratul Heraclie era atunci cu armata sa departe în Orient, patriarhul Serghie a încurajat tot poporul în luptă și a organizat rugăciuni de implorare a Născătoarei de Dumnezeu. Râvna locuitorilor a fost atât de intensă, încât au reușit să respingă inamicul. În semn de mulțumire, întreg poporul capitalei și-a petrecut noaptea victoriei cântând în picioare imnul Acatist în sanctuarul Fecioarei de la Vlaherne.

„Maica Domnului ne scapă pe cei ce o chemăm în ajutor, de asediul păcatelor, la fel cum i-a scăpat pe locuitorii Constantinopolului de cei ce au venit să-i cucerească. Noi trebuie doar să îi cerem ajutorul în rugăciunile noastre, pentru că Sfânta Fecioară așa cum spunea părintele Arsenie Papacioc, poate să facă prin rugăciunea ei, cât poate să facă Dumnezeu cu puterea Sa nemărginită”, acestea au fost îndemnurile pe care le-a adresat celor prezenți, părintele Alin Câmpean, consilier administrativ-bisericesc al Episcopiei Caransebeșului, la finalul slujbei Acatistului.

Din punct de vedere liturgic, Acatistul Bunei Vestiri, atribuit Sfântului Cuvios Roman Melodul, face parte din rânduielile specifice Postului Mare, menite să-l pregătească sufletește pe credincios pentru marele Praznic al Învierii Domnului.

Data: 23 martie 2018 • Vizualizări: 741