La praznicul Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, catedrala episcopală din Caransebeș îşi va sărbători ocrotitorul

La praznicul Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, catedrala episcopală din Caransebeș îşi va sărbători ocrotitorul
La praznicul Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, noua catedrală episcopală din Caransebeş îşi va sărbători ocrotitorul
Autor: Serviciul Prezidial
La praznicul Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, noua catedrală episcopală din Caransebeş îşi va sărbători ocrotitorul. Odată consacrată slujirii liturgice, în 12 septembrie 2010, catedrala episcopală din Caransebeş a primit prin binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel un al doilea hram, ocrotitor al catedralei devenind Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, un sfânt cu mare evlavie în rândul credincioşilor bănăţeni. Această prăznuire s-a adăugat hramului tradiţional, Învierea Domnului şi, prin aşezarea ei, reprezintă un reper duhovnicesc de mare importanţă pentru eparhia Banatului de munte.

În perioada 19-20 iulie, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, vor fi aduse în Episcopia Caransebeşului, moaştele Sfintei Muceniţe Tatiana de la catedrala mitropolitană din Craiova.

De asemenea, la praznicul „Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul” şi mănăstirea „Sfântul Ilie de la Izvor” din Bocşa îşi sărbătoreşte hramul. Astfel, în ajunul praznicului, slujba Vecerniei şi a Litiei vor fi oficiate de un sobor de ierarhi membri ai Sfântului Sinod, alături de chiriarhul locului. La zi de praznic, toţi pelerinii sosiţi la hramul mănăstirii vor avea posibilitatea să se închine la moaştelor Sfintei Muceniţe Tatiana. Acestea vor fi puse spre închinare în incinta mănăstirii în ziua de 19 iulie, începând cu orele 19.00, şi vor rămâne pe tot parcursul nopţii, până în dimineaţa zilei de 20 iulie, când sfintele moaşte vor fi aduse la catedrala eparhială din Caransebeş. Sfânta Liturghie din ziua hramului mănăstirii va fi oficiată de către Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi.

Vineri, 20 iulie, la orele dimineţii, va avea loc la Caransebeş procesiunea cu moaştele Sfintei Muceniţe Tatiana, de la reşedinţa episcopală la noua catedrală, după care Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi vor oficia Sfânta Liturghie arhierească în catedrala episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”, în prezenţa lucrătoare a moaştelor Sfintei Muceniţe Tatiana.


Data: 16 iulie 2012 • Vizualizări: 1257