Lămurire

Lămurire
Lămurire cu privire la articolul Nu mai au încredere credincioşii în popi ? Sfinţire cu biserica aproape goală la Efitmie Murgu – Rudăria publicat pe site-ul www.infocs.ro în data de 16 octombrie
Autor: Biroul de presă al Episcopiei Caransebeşului
Pe pagina de ştiri online www.infocs.ro, s-a postat în data de 16.10.2011 un articol cu titlul: „Nu mai au încredere credincioşii în popi? Sfinţire cu biserica aproape goală la Efitmie Murgu – Rudăria”. Articolul subliniază în mai multe rânduri faptul că lucrările la biserică nu sunt terminate: „…ceremonia de sfinţire a lucrărilor exterioare şi interioare (o parte) executate la Biserica Ortodoxă din comună”, sau „…cu toate că lucrarea nu este gata, a participat pentru a săvârşii [sic!] slujba Sfintei Liturghii, părintele Lucian – Episcopul Caransebeşului”, sau „până în prezent se sfinţeau lucrările de pictură interioară şi exterioară la gata, adică atunci când totul era terminat la biserica satului”.

Biroul de presă al Episcopiei Caransebeșului, faţă de cele consemnate în articolul de mai sus informează:

Pe lângă faptul că nu aveţi minima verticalitate de a semna articolul pe care l-aţi scris, mai vedem că sunteţi şi tendenţios la adresa Bisericii şi lipsit de profesionalism în meseria de gazetar (poate de aici şi lipsa numelui). Dacă aţi fi întrebat pe oricine despre vizita Preasfinţitului Părinte Lucian la Eftimie Murgu, aţi fi aflat că a participat la sfinţirea exteriorului bisericii (şi nu a picturii exterioare) şi la săvârşirea Sfintei Liturghii. În cărţile de slujbă ale Bisericii Ortodoxe, sfinţirea exterioară este o slujbă distinctă de alte sfinţiri şi nu o bucată de slujbă, aşa cum, dezinformat, atenţionaţi cititorii. Prezenţa episcopului într-o parohie nu se face pentru bucăţi de sfinţiri şi nici pentru agapa frăţească, ci pentru comuniunea liturgică a credincioşilor în duhul Bisericii lui Hristos, Arhiereul Cel Veşnic. Dacă există oameni care interpretează răutăcios vizita unui episcop într-o parohie şi nu văd adevărata ei valoare spirituală, nu ne mirăm că aceştia nu ştiu nici să scrie corect româneşte (a se vedea „complexului molinologic” şi „a săvârşii”). Ştiu, însă, să vorbească despre popii care „nu pierd nici un prilej pentru a ieşi în faţă”. Grave şi lipsite de adevăr sunt şi informaţiile eronate cu referire la prezenţa credincioşilor la biserică în ziua sfinţirii. Lăcaşul de cult al localităţii a fost plin cu peste 300 de credincioşi. Iar dacă reporterul anonim a fost la slujbă, are o problemă şi cu număratul. Sau, în cel mai de necinste scenariu, minte.

Trebuie să spunem răspicat că Biserica nu este o instituţie cu care se poate juca cineva după bunul plac. Este un aşezământ divino-uman, care, mai presus de toate, este pus sub ocrotirea lui Dumnezeu. Biserica a rezistat în toate timpurile şi a existat până la sfârşitul veacurilor. Nici Imperiul Roman (care i s-a opus vehement în primele secole de existenţă), nici turcii, nici comuniştii nu au reuşit dărâme, ci numai decât să o întărească. În aceste condiții, Biserica nu acceptă loviturile fondate pe neadevăr şi invidie nedemnă.

Data: 18 octombrie 2011 • Vizualizări: 1386