Lansare de carte în Caransebeş

Lansare de carte în Caransebeş
În sala „1 Decembrie 1918”, a Primăriei municipiului Caransebeş, a avut loc, miercuri 7 noiembrie, lansarea cărţii „Cărările Speranţei”
Autor: Serviciul Prezidial
Miercuri, 7 noiembrie 2012, în sala „1 Decembrie 1918” a Primăriei municipiului Caransebeş, a avut loc lansarea cărţii „Cărările Speranţei” a cărei autor este Ileana Silveanu. Cartea a apărut la Editura Eurostampa din Timişoara, a ajuns la al XI-lea volum şi prezintă frânturi din istoria nescrisă a regimului comunist din România pe aceste meleaguri.

La eveniment au participat reprezentanţi ai primăriei oraşului Caransebeş, ai Bibliotecii Municipale „Mihail Halici” din Caransebeş, preoţi, profesori, elevi ai Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu” şi ai Liceului Pedagogic „C.D. Loga” din Caransebeş, precum şi numeroşi iubitori şi pasionaţi de istoria Banatului Montan.

Din partea Preasfinţitului Lucian, Episcopul Caransebeşului, a fost delegat pr. protopop Liviu Drăgan, care a precizat: „Primiţi salutul şi binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Lucian la această manifestare de suflet. O carte creşte în dimensiunea ei atunci când este citită, înţeleasă şi când este urmată. Autorul acestei cărţi surpinde lucruri foarte sensibile din viaţa bănăţenilor în perioada de instaurare a regimului comunist în România, precum şi lupta şi suferinţele îndurate de cei care au luptat împotriva regimului comunist. Trebuie să ştim cu toţii că Dumnezeu ne-a lăsat aici să muncim, să ne jertfim, să dobândim toate cele necesare vieţii noastre atât din punct de vedere material, cât şi cultural şi spiritual”.

„Am o mare satisfacţie pentru că văd astăzi în sală foarte mulţi tineri. Noi, cei care suntem puţin mai înaintaţi în vârstă, am avut prilejul să învăţăm istoria, această poveste deosebit de frumoasă, puţin altfel decât o faceţi voi astăzi. După evenimentele din 1989, în ciuda faptului că s-a ridicat de pe ochii multora ceaţa, sau dacă vreţi o cortină de catifea închisă, adevărurile au rămas îngropate. Nu sunt istoric, sunt profesor de limba română, dar istoria se împleteşte foarte bine cu limba română şi pentru că una fără cealaltă nu pot trăi şi pentru că suferinţele familiei mele au fost inexplicabile, m-am simţit datoare să scot la iveală adevăruri dureros de reale. Mai este ceva: nu sunt din Banat, dar fiindcă una vrei şi Dumnezeu alta îţi oferă, viaţa m-a adus în aici. Dintr-un respect faţă de această provincie, am scos cele unsprezece volume sugestiv intitulate Cărările Speranţei”, a arătat Ileana Silveanu în cuvântul său.

Manifestarea culturală a fost organizată de către Primăria Municipiului Caransebeş în colaborarea cu Episcopia Caransebeşului şi cu Biblioteca Municipală „Mihail Halici” din Caransebeş şi a fost precedată de o slujbă de pomenire pentru cei care au luptat împotriva regimului comunist. Slujba a fost oficiată în incinta Liceului Tehnologic „Trandafir Cocârlă” din Caransebeş de către pr. Dănuţ Coste, slujitor al catedralei istorice „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Caransebeş.

Data: 7 noiembrie 2012 • Vizualizări: 822