Lansare de carte în Episcopia Caransebeșului

Lansare de carte în Episcopia Caransebeșului
Marți, 12 martie 2013, în sala de festivități „Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebeșului, a avut loc lansarea cărții „Sărbători eterne și datini la români”, autorul acesteia fiind dl. prof. Vasile Pistolea. Cartea a apărut la Editura Episcopiei Caransebeșului și a ajuns la ediția a II-a
Autor: Serviciul Cultural
Evenimentul s-a bucurat de prezența Preasfințitului Lucian, Episcopul Caransebeșului, a elevilor și studenților teologi din municipiul Caransebeș, însoțiți de cadrele didactice, a preoților din Caransebeș, precum și a numeroși credincioși din localitate interesați de sărbătorile creștine și frumoasele tradiții și obiceiuri ale poporului român cu prilejul acestora.

În deschidere, pr. cons. dr. Daniel Alic, sectorul cultural, a făcut o scurtă prezentare a cărții: „Sărbătorile creștine sunt momente de bucurie și așa cum foarte frumos spune autorul în titlu, sunt eterne, veșnice, pentru că ele nu au timp. Pe lângă rostul lor teologic, sărbătorile cuprind în ele și foarte multe alte rosturi care țin de lumescul și de pământescul nostru. Toate acestea s-au strâns într-o minunată carte, alcătuită de dl. profesor Vasile Pistolea, carte ce a mai cunoscut o ediție primă în anul 2006 și iată că, de atunci până în prezent acestă primă ediție s-a îmbunătățit considerabil. Spune autorul aici la început, că ediția a II-a este complet revizuită și mult întregită. Este adevărat, s-a întregit și completat cu foarte multe lucruri despre caledarul bisericesc și despre sărbătorile mobile din calendarul bisericesc, s-a îmbogățit cu multe nuanțe teologie a sărbătorilor pe care dl. profesor le-a descris în acestă lucrare și s-a îmbogățit și cu foarte multe elemente din folclorul românesc. Trebuie să amintim că lucrarea s-a bucurat, atât la prima, cât și la a doua ediție, de aprecierea unor distinși cercetători din domeniul folclorului românesc”.

La rândul său, Vasile Pistolea, autorul cărții, a precizat: „Întregul material al volumului este structurat pe capitole mari care corespund celor douăsprezece luni ale anului calendaristic, doar că începutul anului bisericesc nu este marcat de luna ianuarie, ca și în calendarul civil, ci de luna septembrie care în tradiția Bisericii noastre deschide șirul sărbătorilor. La cele douăsprezece capitole mari se adaugă încă trei capitole cu sărbătorile mobile, unitățile de timp, iar ultimul capitol este dedicat postului și felurile lui. Aici am urmărit postul în societățile primitive, apoi postul în cele trei mari religii: creștinism, iudaism și islamism și cele patru mari posturi ale anului bisericesc. Am această preocupare de mai mult timp, în prima ediție am tratat doar marile sărbători ale anului bisericesc, de aceea, mi-am dorit foarte mult să întregesc volumul inițial, cu acele trei capitole amintite anterior, și îndeosebi am tratat sărbătorile mobile, tocmai pentru a da o unitate întregului volum și pentru a pune în lumină toate sărbătorile calendarului bisericesc.

Sala de festivități „Episcop Elie Miron Cristea”, a Episcopiei Caransebeșului, găzduiește în prezent numeroase acțiuni menite să îmbogățească viața culturală și spirituală a municipiului Caransebeș, iar în perioada următoare aceste activități se vor intensifica.

Data: 13 martie 2013 • Vizualizări: 1322