Lansarea cărţii „Mitropolitul Vasile Lăzărescu al Banatului (1894-1969). Monografie istorică” în Episcopia Caransebeşului

Lansarea cărţii „Mitropolitul Vasile Lăzărescu al Banatului (1894-1969). Monografie istorică” în Episcopia Caransebeşului
În după-amiaza zilei de vineri, 27 ianuarie a.c., în sala de festivităţi „Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebeşului, în prezenţa Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a avut loc lansarea cărţii „Mitropolitul Vasile Lăzărescu al Banatului (1894-1969). Monografie istorică”
Autor: Serviciul Cultural
În după-amiaza zilei de vineri, 27 ianuarie a.c., în sala de festivităţi „Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebeşului, în prezenţa Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a avut loc lansarea cărţii „Mitropolitul Vasile Lăzărescu al Banatului (1894-1969). Monografie istorică”. Cartea a apărut la Editura Universităţii de Istorie din Oradea, autorul acesteia fiind pr. prof. dr. Petrică Zamela.

La acest eveniment cultural au participat profesori de istorie din Oradea şi Timişoara, profesori care l-au ajutat şi îndrumat de-a lungul vremii pe autorul acestei cărţi la întocmirea unei astfel de lucrări monografice de importanţă deosebită pentru cunoaşterea vieţii şi activităţii Mitropolitului Vasile Lăzărescu al Banatului. Au participat totodată, şi elevi ai Seminarului Teologic „Ioan Popasu” din Caransebeş, oaspeţi şi invitaţi, precum şi numeroşi pasionaţi de istorie bisericească.

„O caracteristică fundamentală a istoriografiei româneşti contemporane o reprezintă tentativa de recuperare a trecutului vieţii bisericeşti a României, fapt care, până la căderea regimului comunist din România din decembrie 1989, a reprezentat un obiectiv prea îndepărtat, permis doar teologilor cu preocupări de istorie a bisericii, sau doar unui grup restrâns de istorici şi cercetători apropiaţi ai bisericii. Aceasta este premiza favorabilă, care ne-a îngăduit ca în cadrul studiilor de doctorat, urmate la Facultatea de Istorie din Oradea, să alcătuiesc, sub îndrumarea distinsului prof. univ. dr. Mihai Drecin, teza de doctorat intitulată „Mitropolitul Vasile Lăzărescu al Banatului (1894-1969). Monografie istorică”, prezentată astăzi în faţa dumneavoastră”, a precizat pr. prof. dr. Petrică Zamela, autorul cărţii.

La final, Întâistătătorul Eparhiei Caransebeşului, Preasfinţitul Părinte Lucian, a subliniat: „Am socotit că este bine, ca în acest an în 2012, să-l pomenim şi să-l cinstim, prin această lansare de carte, pe cel care a păstorit Episcopia Caransebeşului între anii 1934-1941, pe episcopul Vasile Lăzărescu, care a păstorit Timişoara şi mai apoi Mitropolia Banatului până în anul 1961. Am socotit de bine ca această manifestare culturală să aibă loc la începutul anului 2012, pentru că în această perioadă se împlinesc cincizeci de ani de când Vasile Lăzărescu a părăsit Timişoara pentru totdeauna, îndreptându-se, aşa cum s-a spus, spre mănăstirea Sâmbăta de Sus şi mai apoi spre Cernica, pentru ca în 21 februarie 1969 să se nască în eternitate; la vârsta de 75 de ani părăseşte această viaţă, născându-se în Împărăţia lui Dumnezeu. Regimul comunist nu a făcut excepţii, toţi cei care nu au fost de acord cu doctrina marxist-leninistă au fost pedepsiţi, au fost exilaţi, au fost omorâţi. Dacă anul trecut l-am pomenit pe episcopul martir Veniamin Nistor, iată, la începutul anului 2012, pomenim pe episcopul şi mitropolitul Vasile Lăzărescu, un alt ierarh martir al bisericii bănăţene”.

La sfârşitul manifestării culturale, cititorii au avut posibilitatea să achiziţioneze acest volum de istorie bisericească, cu autograful autorului, acesta promiţând că pe viitor va încerca să mai editeze astfel de lucrări în care să surprindă mai multe aspecte legate de viaţa şi activitatea Mitropolitului Vasile Lăzărescu.

Data: 27 ianuarie 2012 • Vizualizări: 2139