Lansarea cărţii „Catedrala Înălţarea Domnului din Vârşeţ. Istorie şi artă bisericească”

Lansarea cărţii „Catedrala Înălţarea Domnului din Vârşeţ. Istorie şi artă bisericească”
Sâmbătă, 15 iunie, în catedrala ortodoxă românească din Vârşeţ lansarea cărţii «Catedrala Episcopală „Înălţarea Domnului” din Vârşeţ. Istorie şi artă bisericicească» scrisă de părintele arhimandrit Longhin Muncean
Autor: Serviciul Cultural
În cadrul manifestărilor dedicate centenarului sfinţirii Catedralei episcopale din Vârşeţ (1913-2013), sâmbătă, 15 iunie, în biserica aniversată a avut loc lansarea cărţii „Catedrala Înălţarea Domnului din Vârşeţ. Istorie şi artă bisericească”. Volumul a apărut în Editura Episcopiei Caransebeşului şi are ca autor pe Preacuviosul Părinte Arhimandrit Longhin Muncean, eclesiarh al catedralei între anii 2002-2012.

Evenimentul s-a desfăşurat cu binecuvântarea Preasfinţitului Daniil, episcop al Daciei Felix şi a adunat personalităţi bisericeşti şi civile de seamă. Amintim pe Înaltpreasfinţitul Laurenţiu Streza, mitropolitul Ardealului, pe Preasfinţitul Sofronie, episcopul Oradiei şi pe Cosmin Lotreanu, consul general al României la Vârşeţ. Au participat şi numeroşi preoţi şi credincioşi români şi sârbi.

Înaltpreasfinţitul Laurenţiu a arătat în cuvântul ţinut cu prilejul lansării că autorul, părintele Longhin Muncean, a fost hirotonit la Caransebeş, în vremea când Înaltpresfinţia Sa, ca episcop al Banatului Montan, a răspuns de destinele spirituale ale românilor din Vârşeţ. Totodată, înaltul ierarh a rememorat activitatea pe care a întreprins-o printre românii din Banatul sârbesc.

Prezentarea cărţii a fost făcută de Pr. lect. univ. dr. Daniel Alic, consilier cultural al Episcopiei Caransebeşului. Preacucernicia Sa a precizat că lucrarea Părintelui Arhimandrit Longhin este foarte importantă din cel puţin două motive: în primul rând pentru că este prima monografie a bisericii româneşti din Vârşeţ, monografie care pe lângă naraţiunea istorică prezintă şi elemntele de artă ale locaşului de cult, iar în al doilea rând pentru că, la finele ei, cartea conţine un corpus de 26 de documente care ilustrează la modul concret istoria comunităţii româneşti din Vârşet în perioada 1893-1913, vreme în care s-a conturat parohia românescă din localitate şi vreme în care s-a ridicat biserica.

De menţionat că lucrarea este alcătuită în proporţie de 90 la sută din material arhivistic inedit. La acestea se adugă şi colecţia interbelică a ziarului Graiul Romînesc din Pancevo şi Foaia Diecezană de la Caransebeş. Dintre cărţile mai importante folosite la bibliografie amintim cărţile regretatului Gligor Popi, cărţi de istorie bisericească ce arată trecutul Episcopiei Caransebeşului, dar şi surse istoriografice sârbeşti.

Lucrarea este prefaţată de Preasfinţitul Părinte Episcop Daniil, care arată: Nu putem decât să întâmpinăm cu deosebită bucurie duhovnicească şi să binecuvântăm apariţia lucrării „Catedrala «Înălţarea Domnului» din Vârşeţ. Istorie şi artă bisericească” a prea cuviosului părinte Arhimandrit Longhin Muncean, împreună–slujitorul şi sprijinitorul Nostru la Vârşeţ, străduinţă şi osteneală a prea cuvioşiei sale mai întâi ca teză de licenţă la absolvirea Secţiei de Teologie Ortodoxă – Istorie din Caransebeş, din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administrative a Universităţii „Eftimie Murgu” din Reşiţa, iar acum ca monografie a Sionului românesc din Vârşeţ, care face să răzbată până la noi ostenelile ctitorilor, slujirile preoţilor, cântările membrilor corului bisericesc şi nevoinţele şi rugăciunile credincioşilor.

Autorul, acum vieţuitor în Mănăstirea Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil din New Jersey, SUA, a subliniat în discursul său: Vreau să mărturisesc înaintea lui Dumnezeu şi înaintea Dumneavoastră că inima mea a fost şi este alături de biserica din Vârşeţ pe care am slujit-o vrema de aproape 9 ani. Este şi motivul pentru care atunci când am încheiat studiile de Teologie la Caransebeş, nu am putut să alcătuiesc o ată lucrare decât o istorie a bisericii mele de suflet. Cu multă greutate şi după multe încercări s-a reuşit construcţia unei biserici la Vârşeţ şi doar evlavia poporului român din aceste locuri şi credinţa lui puternică în Dumnezeu au călăuzit, chiar şi în cele mai vitrege momente ale istoriei, dorinţa de a fi ctitori de locaş sfânt. Şi nu orice fel de biserică au construit românii la Vârşeţ. Ei au aşezat în centru oraşului o minunată bijuterie de artă bizantină, singurul monument de acest fel din istoaria oraşului. Având în vedere cele două motive, cel istoric şi cel artistic, am încercat realizarea unui studiu, în care să pun în valoare frumuseţea bisericii noastre româneşti, acum Catedrala episcopală „Înălţarea Domnului” din Vârşeţ.

Fiind prima lucrare monografică a Catedralei din Vârşeţ, cartea Părintelui Arhimandrit Longhin deschide drumul spre continuarea unei cercetări istorice mai amănunţite asupra trecutului bisericesc al românilor din Banatul sârbesc.Data: 17 iunie 2013 • Vizualizări: 986