Lansarea cărţii „Neamul Mustonilor în Banat” la Oţelu Roşu

Lansarea cărţii „Neamul Mustonilor în Banat” la Oţelu Roşu

Album foto
Joi, 10 iunie, a avut loc la Casa de cultură a oraşului Oţelu Roşu a avut loc lansarea volumului „Neamul Mustonilor în Banat”, scrisă de domnul judecător Horia Musta.
Autor: Serviciul Cultural
Evenimentul a debutat cu săvârşirea slujbei parastasului pentru cei trecuţi la Domnul din familia Musta în cimitirul parohiei Glimboca, de către Preasfinţitul Părinte Lucian Episcopul Caransebeşului alături de un numeros sobor de preoţi şi diaconi. Familia Musta a avut mulţi reprezentanţi de seamă pe Valea Bistrei, preoţi şi oameni de cultură, toţi aşteptând obşteasca înviere în cripta familiei din cimitirul parohiei Glimboca.

Totodată, Chiriarhul eparhiei a poposit în parohia Ohaba-Bistra din Oţelu Roşu, unde a binecuvântat o troiţă înălţată de părintele paroh Dorel Unguraş.

A urmat apoi la Casa de cultură a oraşului Oţelu Roşu, lansarea într-un cadru festiv a cărţii „Neamul Mustonilor în Banat” scrisă de domnul judecător nonagenar Horia Musta. Manifestarea s-a bucurat de prezenţa autorităţilor locale, oamenilor de cultură şi numeoşi tineri, dornici să cunoască trecutul măreţ şi viaţa pilduitoarea a membrilor familiei Musta.

Părintele consilier cultural Daniel Alic a făcut o scurtă prezentare a cărţii, iar autorul şi-a manifestat bucuria de a lansa cartea în capitala Văii Bistrei, vale în care numeroşi „mustoni” au servit cu vrednicie Biserica şi neamul. Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian a evocat personalitatea celui mai de seamă reprezentant al neamului Mustonilor, - arhiereul Filaret Musta -, personalitate marcantă a Banatului, care a slujit Eparhia Caransebeşului vreme de 61 de ani.

Totodată, chiriarhul Caransebeşului a amintit legătura şi colaborarea rodnică dintre episcopul Miron Cristea al Caransebeşului şi arhimandritul Filaret Musta, vicarul episcopesc, în contextul în care anul acesta se împlinesc 100 de ani de la instalarea Episcopului Miron Cristea în scaunul vlădicesc de la Caransebeş.

Manifestarea s-a încheiat cu interpretarea unui recital de cântări religioase de către corul parohiei Ferdinand. Volumul amintit urmează a fi lansat sâmbătă, 12 iunie şi la Oraviţa, unde a păstorit ca protopop, tatăl autorului, părintele Virgil Musta.Data: 11 iunie 2010 • Vizualizări: 917