Lecţie pentru elevi - Rugăciune, iconografie si artă

Lecţie pentru elevi - Rugăciune, iconografie si artă
Elevii şcolilor din Parohia „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel-Govândari” din Microraionul III al reşedinţei de judeţ desfăşoară în locaşul de cult multe din orele de Religie ce sunt cuprinse în programa şcolară
Autor: Pr. Petru Berbentia
Elevii şcolilor din Parohia „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel-Govândari” din Microraionul III al reşedinţei de judeţ se simt la biserică faorte bine, iar multe din orele de Religie ce sunt cuprinse în programa şcolară, se desfăşoară în locaşul de cult. Tocmai de aceea, multe activităţi ale elevilor de la Şcoala Gimnazială nr. 9 se desfăşoară aici.

Ziua de 12 octombrie a fost un asemenea prilej de întâlnire între elevi şi preoţii bisericii, pentru că elevii clasei a V C au venit în Biserică pentru a afla mai multe învăţături despre Rugăciunea „Tatăl Nostru”.

Ora de Religie a debutat cu rostirea rugăciunii „Împărate ceresc” de către toţi elevii profesoarei Corina Mitroi, apoi preotul Samuel Cornel Şendroni a explicat „Rugăciunea Domnească”, răspunzând şi la întrebările puse de copii. Interesul manifestat de cei mici ne bucură şi pentru faptul că mulţi dintre ei sunt prezenţi duminica la slujbă şi şi-au manifestat dorinţa şp se pregătească, să se spovedească şi să fie împărtăşiţi. Ora s-a încheiat cu o rugăciune de mulţumire.

Următoarea oră de întâlnire în Biserică a fost dedicată elevilor din clasa a VIII-a, însoţiţi de aceaşi profesoară, iar preotul Petru Berbentia a oferit explicaţii ample şi a arătat la faţa locului ce înseamnă pictura iconografică ( existentă în Biserica Ortodoxă), în comparaţie cu tablourile religioase ce sunt prezente în multe biserici a altor confesiuni din Europa de Vest.

Preotul Berbentia a exemplificat ordinea aşezării icoanelor pe pereţi sau de pe iconostas, vorbind copiilor şi despre Erminia picturii bizantine ( sau „Manualul zugravului”), despre regulile pe care ieromonahul Dionisie din Furna ( născut în jurul anului 1670 în Grecia centrală), le-a stabilit pentru cei ce vor să împodobească corect din punct de vedere teologic dar şi artistic o biserică.

După explicaţiile primite, copii prezenţi au pus întrebări şi au primit răspunsuri lămuritoare. Nădăjduim, ca de fiecare dată, că aceste lecţii vor continua în biserica ce se află în imediata vecinătate a şcolii şi suntem convinşi că Doamna profesoară de Religie este dedicată misiunii ce şi-a asumat-o.

Data: 19 octombrie 2016 • Vizualizări: 369