Liturghie arhierească închinată Sfinţilor Trei Ierarhi la Caransebeş

Liturghie arhierească închinată Sfinţilor Trei Ierarhi la Caransebeş

Album foto
Elevii, studenţii şi dascălii şcolilor teologice din Caransebeş au prăznuit în mod liturgic festiv patronii învăţământului teologic, pe Sfinţii Trei Ierarhi
Autor: Serviciul Cultural
După ce în ajunul praznicului elevii şi studenţii teologi au participat la o manifestare spiritual-culturală închinată Sfinţilor, Ioan Gură de Aur, Vasile cel Mare şi Grigore Teologul, în ziua praznicului, cu toţii au luat parte la Sf. Liturghie arhierească, săvârşită în catedrala episcopală din Caransebeş.

În mod tradiţional, la prăznuirea Sfinţilor Trei Ierarhi, şcolile teologice din cuprinsul Patriarhiei Române îşi sărbătoresc ocrotitorii. De 147 de ani, de când la Caransebeş a început tradiţia învăţământului teologic, prin înfiinţarea Seminarului Teologic, ziua de 30 ianuarie, reprezintă un reper duhovnicesc în cursul anului şcolar.

Cuvântul de învăţătură a fost rostit de către părintele Daniel Alic, cadru didactic la Facultatea de Teologie din Caransebeş şi consilier cultural, iar în încheiere, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului a împărtăşit celor prezenţi un cuvânt de binecuvântare. Alături de chiriarhul locului au slujit preoţii profesori şi dascăli ai instituţiilor teologice caransebeşene. Pe lângă de elevi şi studenţi teologi, la Sf. Liturghie au participat numeroşi credincioşi.

În cadrul Sf. Liturghii chiriarhul eparhiei a hirotonit un teolog în treapta diaconiei, iar în încheierea Sf. Liturghii s-a acordat distincţia eparhială „Diploma de onoare Sf. Proroc Ilie Tezviteanul ” familiei Mihuţ, pictori bisericeşti din Banat.

Ziua de sărbătoare a şcolilor teologice din Caransebeş s-a încheiat cu agapa frăţească ce a avut loc la cantina Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeş, la care au participat Ierarh, dascăli de teologie, dar şi elevi seminarişti.Data: 30 ianuarie 2012 • Vizualizări: 986