Liturghie arhierească la paraclisul episcopal din Caransebeş

Liturghie arhierească la paraclisul episcopal din Caransebeş

Album foto
Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, a oficiat, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, Sfânta Liturghie în paraclisul episcopal cu hramul „Sfinţii Trei Ierarhi” din incinta Reşedinţei episcopale a Caransebeşului
Autor: Serviciul Prezidial
Joi, 31 ianuarie 2013, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, a oficiat, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, Sfânta Liturghie în paraclisul episcopal cu hramul „Sfinţii Trei Ierarhi” din incinta Reşedinţei episcopale a Caransebeşului. La slujbă au participat membrii Permanenţei Consiliului Eparhial, precum şi toţi ostenitorii Centrului Eparhial. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeşului, condus de pr. prof. Cătălin Găină. La finalul Sfintei Liturghii, a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru toţi ctitorii şi profesorii de teologie care au s-au ostenit în cetatea Caransebeşului de-a lungul timpului.

„Dacă ieri am oficiat Sfânta Liturghie în catedrala noastră episcopală, împreună cu profesorii şcolilor de teologie din Caransebeş, iată astăzi, în a doua zi a sărbătorii Sfinţilor Trei Ierarhi, suntem în acest paraclis episcopal împreună cu ostenitorii Centrului Eparhial şi cu o parte dintre ostenitorii celor două catedrale din Episcopia Caransebeşului. După desfiinţarea Eparhiei Caransebeşului, în 1949, în acest paraclis s-au rugat generaţii şi generaţii de elevi seminarişti. Se cuvenea ca la hramul acestei capele episcopale să ne reunim şi noi, ostenitorii Centrului Eparhial, să-I mulţumim lui Dumnezeu pentru toate la Sfânta Liturghie şi să-i pomenim şi cinstim pe înaintaşii noştri, cei care au ctitorit acestă episcopie, cei care au ctitorit şi au sfinţit acest paraclis episcopal”, a arătat Preasfinţitul Lucian în cuvântul său.

La rândul său, protos. Casian Ruşeţ, secretarul Eparhiei Caransebeşului, a mărturisit: „Vreme de mai multe decenii, paraclisul episcopal în care s-a săvârşit astăzi Sfânta Liturghie s-a folosit de către elevii seminarişti în special în perioada comunistă. Iată că la 65 de ani de la târnosirea acestuia, de către episcopul Veniamin Nistor, ne bucurăm pentru că acest sfânt locaş şi-a regăsit utilitatea care i-a fost dată la început. În fiecare an, în preajma sărbătorii Sfinţilor Trei Ierarhi, prăznuim aşa cum se cuvine acest hram al paraclisului episcopal, la care participăm cu multă bucurie şi cu luare aminte şi de fiecare dată reiterăm importanţa şi responsabilitatea pe care Dumnezeu ne-a încredinţat-o”.

Paraclisul episcopal cu hramul „Sfinţii Trei Ierarhi” a fost târnosit la data de 30 ianuarie 1948 de către vrednicul de pomenire episcopul Veniamin Nistor, este situat în incinta Reşedinţei Eparhiei Caransebeşului şi a fost folosit ca şi capelă episcopală până la desfiinţarea abuzivă din anul 1949 a istoricei Eparhii a Caransebeşului. Pe perioada comunistă a fost utilizat de către elevii Seminarului Teologic din Caransebeş, iar în prezent este folosit de către chiriarhul locului, Preasfinţitul Lucian, pentru spovedirea candidaţilor la preoţie, a credincioşilor, a călugărilor şi a preoţilor din Episcopia Caransebeşului.Data: 31 ianuarie 2013 • Vizualizări: 2335