Liturghie arhierească la Schitul Petroșnița

Liturghie arhierească la Schitul Petroșnița

Album foto
În Duminica a treia din Postul Mare Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a slujit la Schitul Petroșnița
Autor: Serviciul Prezidial
La așezământul monahal închinat Sfintei Cruci de la Petroșnița au venit numeroși credincioși să se roage în Duminica a treia din Post. Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica schitului și i-a îndemnat pe cei prezenți să-I urmeze Mântuitorului asumându-și fiecare crucea cu demnitate. Ierarhul vorbind de perioada în care ne aflăm a amintit credincioșilor cum trebuie să ne comportăm pentru a ne întâlni cu Hristos. „Suntem la mijlocul Postului Mare, au trecut trei săptămâni și urmează alte trei de osteneală, de post, de nevoință duhovnicească și de rugăciune intensă, iar noi creștinii ortodocși în special și în general toți creștinii trebuie să trăim la intensitate maximă această perioadă de urcuș duhovnicesc, pentru a ne putea întâlni cu Mirele Ceresc. Peste trei săptămâni o să ne bucurăm de Praznicul Floriilor, când ar trebui să ne alăturăm și noi pruncilor din Ierusalim, care L-au întâmpinat pe Domnul strigând: «Osana, bine este cuvântat Cel ce vine întru numele Domnului»”.

După ce a arătat cât de important este să ne pregătim în cele 6 săptămâni de post, Părintele Episcop Lucian a explicat că nu putem să ne bucurăm de Înviere dacă nu parcurgem „cea mai importantă săptămână și cu siguranță cea mai însemnată săptămână din anul bisericesc. În această săptămână a Sfintelor Pătimiri Mântuitorul își asumă păcatele noastre, își poartă crucea pe Golgota, ocărât și batjocorit și se lasă răstignit între doi tâlhari pentru a noastră mântuire. De aceea această săptămână ar trebui trăită cu mare luare aminte și cu cea mai mare responsabilitate, pentru că dacă Postul Mare este un urcuș spre Înviere, săptămâna Sfintelor Pătimiri este apogeul, este capătul acestui drum care ne duce la Împărăția lui Dumnezeu, căci nu în zadar Mântuitorul pe Cruce fiind a zis tâlharului care s-a pocăit: «astăzi vei fi cu mine în Rai»”.

Fiind foarte mulți credincioși Preasfințitul Lucian a afirmat că această a treia Duminică închinată Sfintei Cruci este un hram special pentru Schitul de la Petroșnița. „Dacă hramul principal este la Praznicul Înălțării Sfintei Cruci și de obicei slujim aici Sfânta Liturghie în duminica după Înălțarea Sfintei Cruci, am venit și la mijlocul postului ca să participăm la un hram de suflet, la un hram special. Nu mă așteptam să fie așa de mulți credincioși, veniți și de aproape și de departe, aici la schitul închinat Sfintei Cruci, în această duminică”.

Cu obşte în formare, Schitul „Înălţarea Sfintei Cruci” este situat la 15 km de Caransebeş, cu acces pe DN 6 Caransebeş - Orşova, pe o culme din apropierea satului Petroşniţa, comuna Bucoşniţa, fiind înălţat la iniţiativa Părintelui Onufrie Ocu, monah venit din Sfântul Munte, dar şi cu implicarea părintelui Ioan Sârbu, parohul din Petroşniţa.

Data: 12 martie 2018 • Vizualizări: 1033