Lupta din Munții Banatului pentru credință și neam scoasă în evidență la Teregova

Lupta din Munții Banatului pentru credință și neam scoasă în evidență la Teregova

Album foto
În localitatea Teregova preoții aparținători Cercului pastoral-misionar Valea Timișului s-au întrunit joi, 18 mai, la întâlnirea anuală cu Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului
Autor: Serviciul Prezidial
În zona în care cu zeci de ani în urmă bunicii noștri luptau pentru credința și neamul nostru s-au adunat astăzi clerici, dar și copii și tineri pentru a se ruga pentru cei care au avut curaj să-și mărturisească credința străbună și să păstreze demnitatea poporului român în perioada regimului comunist. În localitatea Teregova, unul dintre cele mai importante centre anticomuniste din Munții Banatului, preoții aparținători Cercului pastoral-misionar Valea Timișului au săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohială „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, în prezența Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

În contextul anului comemorativ s-a oficiat o slujbă de pomenire pentru Patriarhul Justinian Marina, Episcopul Veniamin Nistor și toți clericii și credincioșii care au suferit în timpul comunismului, apărând Ortodoxia în această zonă. În cadrul Sfintei Liturghii a fost susținută și o predică la Duminica a 6-a după Paști de către părintele Alexandru Bujancă de la Parohia Sub Margine și o cateheză cu tema „Sinodul al VII-lea ecumenic și cinstirea icoanelor” de către părintele Vasile Dragomir de la Parohia Slatina Timiș.

A fost prezent și un grup de elevi de la Liceul Tehnologic „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Teregova, îmbrăcați în costume populare, care a oferit după sfânta slujbă un moment artistic intitulat „Chemarea libertății” în care s-a ilustrat lupta și solidaritatea bănățenilor în a-și păstra libertatea, tradiția, credința și cultura. Adolescenții care au arătat o pagină de istorie au fost coordonați de doamna profesor Gabriela Bica.

„Aici la Teregova a existat o puternică rezistență anticomunistă, au fost foarte mulți partizani care s-au refugiat în Munții Banatului și care nu au fost de acord cu instaurarea acestui regim ateu, care dorea excluderea lui Dumnezeu din societatea românească și din sufletul românilor. Dar aici au fost bănățeni curajoși care au apărat Ortodoxia în vremuri grele, iar acești minunați copii au interpretat o piesă de care ne-am bucurat foarte mult mai ales în acest an închinat Patriarhului Justinian și tuturor apărătorilor Ortodoxiei în timpul regimului comunist”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

Pentru a scoate în evidență importanța și necesitatea icoanei de-a lungul timpului a fost organizată și o expoziție de icoane vechi aduse de preoții aparținători cercului. Partea a doua s-a desfășurat la Liceul Tehnologic „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din localitate unde a fost vizionat un interviu realizat de o elevă a acestei școli cu ultimul partizan în viață din Teregova, care a arătat cât de importantă și necesară este păstrarea credinței și cum te ajută încrederea în Dumnezeu în cele mai cumplite încercări.

Doi dintre preoți au susținut și două referate cu privire la anul omagial și anul comemorativ 2017, în Patriarhia Română. Părintele Cătălin Găină de la Parohia Ilova a avut ca temă „Actualitatea, importanța și necesitatea sfintelor icoane pentru viața și misiunea Bisericii azi”, iar părintele Alexandru-Cătălin Mihăescu de la Parohia Poiana, „Justinian Patriarhul: reorganizator al învățământului teologic ortodox din România”. Au urmat discuții și dezbateri pe marginea celor prezentate și s-au formulat concluziile, analizându-se de asemenea și problemele pastorale din unităţile parohiale ale Cercului pastoral-misionar Valea Timișului.


Data: 18 mai 2017 • Vizualizări: 3458