Maica Domnului cinstită la Caransebeș

Maica Domnului cinstită la Caransebeș

Album foto
Sute de credincioși caransebeșeni au cinstit în mod deosebit pe Maica Domnului în ajunul Praznicului Adormirii Sfintei Fecioare
Autor: Serviciul Prezidial
Sute de credincioși caransebeșeni au cinstit în mod deosebit pe Maica Domnului în ajunul Praznicului Adormirii Sfintei Fecioare la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș. Credincioșii au venit în special pentru a se închina la icoana Maicii Domnului „Portărița” de la Mănăstirea Iviron, o copie fidelă celei originale, pictată de către monahii de la Mănăstirea Vatoped, icoană ce a fost așezată în sfântul locaș.

Icoana a fost purtată la orele dimineții în procesiune de la Biserica „Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș” până la Catedrala episcopală, de către un sobor de preoți și diaconi în frunte cu Preasfințitul Părinte Lucian și foarte mulți credincioși. În continuare a fost oficiată Sfânta Liturghie pe parcursul căreia credincioșii s-au închinat cu evlavie sfintei icoane. Fiind Postul Adormirii Maicii Domnului, foarte mulți dintre credincioși s-au împărtășit cu Sfintele Taine.

„Am ținut foarte mult ca și Catedrala noastră din Caransebeș să aibă un odor de mare preț, pe lângă sfintele moaște ale sfinților ierarhi, care ocrotesc această eparhie, Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș și Sfântul Andrei Șaguna. Astfel că o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului «Portărița» a fost pictată de călugării aghioriți și a stat în altarul Mănăstirii Vatoped din Sfântul Munte Athos timp de 40 de zile. Am adus-o din Sfântul Munte și ea va rămâne definitiv în catedrala noastră episcopală spre cinstire și închinare, pentru ajutor și folos tuturor preoților și credincioșilor care se vor ruga înaintea ei cu credință, evlavie și cu multă dragoste”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

La finalul sfintei slujbe credincioșii au primit pliante cu istoria icoanei făcătoare de minuni „Portărița” și iconițe cu sfântul odor. Harul tămăduirii nu-l are numai icoana bizantină originală, prima care s-a arătat, a Maicii Domnului „Portărița”, ci și reproducerile ei pe hârtie sau pe orice alt material. Dacă nenumărate sunt minunile „Portăriței” din anul 1004 până astăzi, nenumărate sunt și copiile ei răspândite în multe părți ale lumii, care au făcut minuni de-a lungul vremii și care fac și astăzi minuni, atunci când în inima creștinului este credință fierbinte.

De asemenea, tot în ajunul Praznicului Adormirii Maicii Domnului, Preasfințitul Părinte Lucian a săvârșit în Catedrala episcopală Slujba Vecerniei cu Litie, apoi Slujba Utreniei Praznicului, în cadrul căreia s-a cântat Prohodul Maicii Domnului în fața epitafului Adormirii Maicii Domnului ,care a fost așezat în mijlocul sfântului locaș. La momentul potrivit s-a înconjurat catedrala cu sfântul epitaf cântându-se pricesne închinate Maicii Domnului și toți credincioșii având posibilitatea să se închine Sfintei Fecioare.


Data: 14 august 2016 • Vizualizări: 908