Maica Domnului cinstită la Moldova Nouă

Maica Domnului cinstită la Moldova Nouă
Ziua de prăznuire a Adormirii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, a adunat în biserică credincioșii din orașul Moldova Nouă și din întreaga Clisură a Dunării, pentru a cinstii hramul catedralei din Moldova Nouă
Autor: Pr. Ion Nedelcu
Ziua de prăznuire a Adormirii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, a adunat în biserică credincioșii din orașul Moldova Nouă și din întreaga Clisură a Dunării, pentru a cinstii hramul catedralei din Moldova Nouă.

Astfel în prezența autorităților locale și centrale, precum și a mulțimii de credincioși, a fost săvârșită Sfânta și Dumnezeiască Liturghie de către un sobor mare de preoți, condus de părintele Călin Ianchiș, secretar eparhial al Episcopiei Caransebeșului. În cadrul Sfintei Liturghii s-au împărtășit numeroși credincioși în frunte cu primarul orașului Adrian Torma.

În cuvântul de învățătură părintele Călin Ianchiș a transmis felicitările Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului pentru avansarea lucrărilor de construcție, mulțumind credincioșilor pentru implicare și a subliniat: „Sfânta Tradiţie a Bisericii ne învaţă că Maica Domnului, simţindu-şi apropierea sfârşitului vieţii ei pământeşti, s-a aşezat în casa ei din grădina Ghetsimani, pe un pat, aşteptând mutarea către Împărăţia Fiului ei, Mântuitorul Iisus Hristos. Sfinţii Apostoli care erau împrăştiaţi în toate părţile lumii, cunoscute în vremea aceea, pentru a propovădui Evanghelia Mântuitorului Hristos, au fost aduşi în chip minunat pe nori, la Ierusalim, pentru a o prohodi pe Maica Domnului şi a-i aşeza trupul în mormânt. Dintre Sfinţii Apostoli lipsea însă Toma, care a ajuns la Ierusalim după 3 zile, adică tocmai după înmormântarea Maicii Preacurate. Acesta s-a rugat stăruitor să-i fie deschis şi lui mormântul, pentru a o vedea încă o dată pe Maica lui Hristos. Milostivindu-se către rugăciunile sale stăruitoare, Sfinţii Apostoli au deschis mormântul Maicii Sfinte, însă au văzut că, prin minune, trupul ei fusese mutat împreună cu sufletul ei, către cereştile locaşuri, iar mormântul era gol. Au cunoscut din aceasta că Maica Domnului se înălţase pentru a sta în preajma Fiului ei cel mult iubit, Iisus Hristos, în slava Împărăţiei Sale”.

La sfârșitul Sfintei Liturghi a fost oficiată o slujbă de mulțumire în fața troiței din parcul bisericii și au fost sfințite prinoasele ce s-au împărțit credincioșilor cu ocazia hramului.

Biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” este o biserică aflată în construcție și este situată în centrul cartierului Oraşul Nou din Moldova Nouă. Piatra de temelie a fost pusă în anul 1995 de către PS Emilian Birdaş, episcopul Caransebeşului iar construcţia bisericii a început în anul 2000. În prezent se lucrează la acoperișul bisericii și tencuirea exterioară a turlelor.

Data: 17 august 2017 • Vizualizări: 526