Mănăstirea Nera îşi va serba hramul

Mănăstirea Nera îşi va serba hramul
La praznicul Cuvioasei Parascheva, Mănăstirea Nera îşi va sărbători hramul
Autor: Serviciul Exarhat
Ca în fiecare an, mănăstirea Nera din Episcopia Caransebeşului îşi va sărbători hramul în data de 14 octombrie, la praznicul Sf. Cuvioase Parascheva. Cu acest prilej, din încredinţarea Preasfinţitului Părinte Episcop Lucian al Caransebeşului se vor oficia slujbe de priveghere şi Sf. Liturghie. Din partea Chiriarhului, va participa în calitate de delegat părintele arhimandrit Constantin Timiş, exarhul mănăstirilor din Eparhie.

Din ajunul praznicului, credincioşii sunt aşteptaţi să poposească în tinda mănăstirii, unde se vor oficia laudele potrivit rânduielii liturgice monahale, urmând ca toată noaptea credincioşii să poată asista la sfintele slujbe şi să se poată închina la veşmântul Cuvioasei Parascheva, dăruit de către Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, în semn de binecuvântare sfintei mănăstiri, în anul 2003. În ziua hramului, începând cu orele 10.00 se va oficia Sf. Liturghie într-un foişor amenajat în curtea mănăstirii, la care sunt aşteptaţi să participe, ca în fiecare an, sute de credincioşi.

Iniţiativa ctitoririi acestui aşezământ monahal aparţine doctorului Ioan Chirilă fost director al Asociaţiei Cristiana din Bucureşti, originar din Slatina Nera.

Piatra de temelie a bisericii mănăstireşti a fost aşezată la 14 octombrie 1994 de către Episcopul Emilian Birtaş, viaţa monahală începând în toamna aceluiaş an. Biserica mănăstirii construită în stil moldovenesc a fost binecuvântată la data de 14 octombrie 1997 de către Preasfinţitul Episcop Laurenţiu Streza. Odată cu trecerea timpului obştea monahală a demarat lucrări de construcţie a unui corp de chilii, ateliere şi a unui paraclis de iarnă a cărui piatră de temelie s-a pus în anul 2007 de către Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeşului.

Actualmente obştea monahală numără 47 de vieţuitoare, împreună cu părintele duhovnic ieromonahul Teofan Munteanu, fiind mănăstirea cu cele mai multe monahii din Eparhie. Dintre activităţile gospodăreşti întreprinse de obştea monahală amintim: apicultura şi creşterea prepeliţelor. Mai mult decât atât, pe lângă activitatea gospodărească, obştea monahală a iniţiat cu binecuvântarea chiriarhului un proiect social de construire a unui azil pentru bătrânii neputincioşi, care vor fi găzduiţi şi îngrijiţi de către personalul monahal.

Sfintele slujbe, corul minunat ala maicilor şi ospitalitatea obştii monahale oferă fiecărui credincios care calcă pragul mănăstirii clipe de înălţarea sufletească către Dumnezeu.

Data: 13 octombrie 2010 • Vizualizări: 1406