Mănăstirea Nera şi-a sărbătorit hramul

Mănăstirea Nera şi-a sărbătorit hramul

Album foto
La sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, mănăstirea Nera şi-a sărbătorit hramul
Autor: Serviciul Prezidial
În ajunul sărbătorii Sf. Cuvioase Parascheva, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului s-a aflat în mijlocul obştii monahale de la mănăstirea Nera care şi-a sărbătorit ocrotitoarea. Cu acest prilej, Ierarhul înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi a săvârşit slujba vecerniei cu litie pe un podium special amenajat în curtea bisericii. La slujbă au participat credincioşi din parohiile învecinate precum şi numeroşi pelerini. La final Chiriarhul a sfinţit chiliile şi trapeza mănăstirii. În ziua hramului, Sfânta Liturghie a fost săvârşită, din încredinţarea Preasfinţitului Părinte Lucian, de protos. Casian Ruşeţ, secretar eparhial al Episcopiei Caransebeşului, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi în prezenţa unui număr însemnat de credincioşi.

Aşezământul monahal apare la iniţiativa şi prin strădaniile domnului dr. Ioan Chirilă, originar din Slatina-Nera. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, prin decizia de înfiinţare a mănăstirii, dată la 19 iulie 1994, ca biserica mănăstirească să fie închinată Sfintei Cuvioase Paraschiva. Vrednicul de pomenire episcopul Emilian Birdaş a pus piatra de temelie a aşezământului monahal în 14 octombrie 1994. În 14 octombrie 1997, la hramul mănăstirii, a avut loc sfinţirea bisericii de către PS dr. Laurenţiu Streza al Caransebeşului, în prezent mitropolit al Ardealului.

Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeşului, în anul 2007, a pus piatra de temelie la paraclisul de iarnă al mănăstirii cu hramul Bunavestire (25 martie). S-au mai construit un corp de chilii, arhondaric, trapeză şi ateliere pentru îndeletnicirile călugăriţelor (pictură, sculptură etc.). În prezent, mănăstirea găzduieşte peste 70 de vieţuitoare.

Pe lângă activitatea gospodărească, obştea mănăstirii a iniţiat, cu binecuvântarea chriarhului, un proiect social ce prevede construirea unui azil pentru bătrâni. În mănăstire se prepară şi produse naturiste pentru tratarea unor afecţiuni trupeşti, dar şi pentru consum alimentar. Produsele naturiste (ceaiuri, tincturi, alimente) sunt comercializate în magazinul mănăstirii şi în toate magazinele bisericeşti ale Episcopiei Caransebeşului. Mănăstirea are o frumoasă bibliotecă, ateliere de pictură, de litografie şi de sculptură în lemn.


Data: 15 octombrie 2013 • Vizualizări: 1106