Mănăstirea „Piatra Scrisă” își va sărbători hramul

Mănăstirea „Piatra Scrisă” își va sărbători hramul
În prima duminică după Rusalii, a Tuturor Sfinţilor, Mănăstirea „Piatra Scrisă” îşi va sărbători hramul
Autor: Serviciul Prezidial
În prima duminică după Rusalii, a Tuturor Sfinţilor, Mănăstirea „Piatra Scrisă” îşi va sărbători hramul. Evenimentul se va bucura şi de prezenţa Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, care va oficia înconjurat de un sobor de preoți și diaconi Sfânta Liturghie arhierească în altarul de vară al mănăstirii.

Conform tradiţiei locale, icoana Sfintei Treimi a apărut în chip miraculos la construirea căii ferate dintre Caransebeş şi Orşova. Prima atestare documentară a avem în anul 1778, pe o hartă militară austriacă, în care pe acest loc este menţionată stânca Sfintei Treimi. În anul 1882, datorită degradării, a fost necesară restaurarea acesteia de către pictorul Moise Buru. În anul 1929 familia Dragomir din Slatina Mică a ridicat o capelă ce adăposteşte icoana în amintirea fiicei lor care a trecut la Domnul. În anul 1930 Episcopia Caransebeşului a construit o casă cu etaj pentru personalul monahal şi o clopotniţă astfel apărând aşezarea monahală numită schitul de la „Piatra Scrisă”.

Datorită poziţionării la marginea drumului european, fapt ce nu constituie un confort duhovnicesc, a făcut ca la iniţiativa părintelui ieromonah Hristofor Bucur să se amenajeze pe dealul din vecinătatea schitului un nou corp monahal şi o biserică. Hramul acestui schit constituie un prilej de pelerinaj la icoana Sfintei Treimi de la „Piatra Scrisă” în fiecare an la praznicul „Duminicii tuturor sfinţilor”. Noua biserică a mănăstirii a fost târnosită în anul 2008 de către Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeşului la hramul aşezământului mănăstiresc.

Pe parcursul anilor, dar şi în prezent, s-au făcut şi se fac în continuare eforturi pentru amenajarea complexului monahal aflat pe dealul de lângă bisericuţa care găzduieşte icoana Sfintei Treimi.La fel ca în fiecare an, la sărbătorirea hramului, acest locaş monahal reprezentativ de pe Valea Timişului, adună în jurul său mii de credincioşi, care vin pentru a se ruga şi pentru a se închina la icoana Sfintei Treimi, apărută în mod miraculos pe „stânca de sub calea ferată”.

Data: 13 iunie 2014 • Vizualizări: 1356