Mănăstirea Piatra Scrisă își va sărbători hramul

Mănăstirea Piatra Scrisă își va sărbători hramul
În prima duminică după Rusalii, Mănăstirea Piatra Scrisă din județul Caraș-Severin își va sărbători hramul
Autor: Serviciul Prezidial
La o distanța de 25 de kilometri de Caransebeș, înspre Băile Herculane, pe Drumul European 70, călătorii și pelerinii vor întâlni Mănăstirea Piatra Scrisă, pentru care Duminica Tuturor Sfinților este o zi semnificativă. În această zi, în prima duminică după Rusalii, Mănăstirea Piatra Scrisă din județul Caraș-Severin își va sărbători hramul. Cu acest prilej Sfânta Liturghie va fi oficiată de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în foișorul de vară din incinta mănăstirii.

Mănăstirea care atrage atât prin locul în care este amplasată, cât mai ales prin icoana pictată direct pe stâncă. reprezintă pentru călători și pelerini un izvor de bucurie și nădejde, precum și un popas de reculegere și recunoștință adusă lui Dumnezeu.

Așezământul monahal a luat ființă pe un loc rânduit de Dumnezeu, deoarece tradiția locală leagă începuturile acestei mănăstiri de găsirea unei icoane zugrăvite pe stâncă. Prima mențiune documentară, sigura despre Piatra Scrisă, apare pe o hartă militară austriacă din anul 1788, în care pe acest loc este trecută „Stânca Sfintei Treimi”. Icoana a fost găsită în timpul lucrărilor la calea ferată ce urma să lege Caransebeșul de Orșova, ea putând fi văzută și astăzi pe stânca negricioasă. Noua biserică a mănăstirii a fost târnosită în anul 2008, de către Preasfințitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeșului, la hramul așezământului mănăstiresc.

Data: 24 iunie 2016 • Vizualizări: 589