Manifestare culturală dedicată Sfinţilor Trei Ierarhi la Caransebeş

Manifestare culturală dedicată Sfinţilor Trei Ierarhi la Caransebeş
În sala de festivităţi „Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebeşului a avut loc în după amiaza zilei de 29 ianuarie o manifestare spiritual culturală închinată patronilor învăţământului teologic
Autor: Serviciul Cultural
Cu binecuvântarea şi în prezenţa Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, Episcopul Caransebeşului, în sala de festivităţi „Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebeşului a avut loc în după amiaza zilei de 29 ianuarie o manifestare spiritual culturală închinată patronilor învăţământului teologic.

În debutul manifestării grupul psaltic al Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeş, îndrumat de diaconul prof. Cătălin Găină a prezentat un recital de cântări duhovniceşti închinate patronilor învăţământului teologic.

Pentru a evidenţia şi în această manifestare, faptul că anul 2012 a fost închinat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Tainei Sf. Maslu şi îngrijirii bolnavilor, elevi îndrumaţi de părintele Arhid. Prof. drd. Vincenţiu Românu au prezentat texte patristice ale celor trei ierarhi, închinate teologiei suferinţei.

În finalul manifestării corul Seminarului Teologic a interpretat un scurt concert de cântări religioase închinate ierarhilor, denumit sugestiv „Troiţă de Arhierei”.

Cuvântul de încheiere i-a aparţinut Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului. „Adresăm cuvânt de recunoştinţă cadrelor didactice şi elevilor seminarişti pentru osteneala de a pregăti o seară duhovnicească închinată Sfinţilor Trei Ierarhi, ocrotitorii învăţământului teologic. Rămâne aşadar să medităm la scrierile lor şi să aducem prinos de recunoştinţă Preasfintei Treimi pentru moştenirea pe care aceşti corifei ai teologiei ne-au transmis-o” a concluzionat Preasfinţia Sa.

Manifestarea spiritual culturală, a culminat luni, 30 ianuarie, când la catedrala episcopală din Caransebeş a fost oficiată Sf. Liturghie arhierească, de către chiriarhul eparhiei, înconjurat de preoţii profesori ai şcolilor teologice caransebeşene, în prezenţa elevilor teologi.

„Episcopia Caransebeşului are în jurisdicţia sa două instituţii teologice; o şcoală de nivel mediu şi una de nivel superior. Fiind vremea de prăznuire a Sfinţilor Trei Ierarhi, care în anul 1936 au fost aleşi ca patroni ai învăţământului teologic, Episcopia Caransebeşului şi cele două instituţii de învăţământ au organizat această manifestare spirituală şi duhovnicească”, ne-a declarat părintele Daniel Alic, consilier cultural al Episcopiei Caransebeşului.

Ţinând seama de faptul că în Episcopia Caransebeşului învăţământul teologic are o tradiţie de aproape 150, manifestările închinate Sfinţilor Trei Ierarhi reprezintă un moment de reper în viaţa culturală şi spirituală a Eparhiei. La aceste evenimente culturale pe care şcolile teologice le organizează participă în fiecare an şi credincioşi dornici să guste din fagurele ziditor al ortodoxiei.


Data: 29 ianuarie 2012 • Vizualizări: 939