Manifestare culturală la Seminarul Teologic din Caransebeș

Manifestare culturală la Seminarul Teologic din Caransebeș
Joi, 23 februarie, elevii de la Seminarul „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș au marcat printr-o manifestare culturală anul comemorativ declarat în Patriarhia Română
Autor: Serviciul Cultural
Joi, 23 februarie, elevii de la Seminarul „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș au marcat printr-o manifestare culturală „Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului. Episcopul martir Veniamin Nistor şi alţi apărători ai Ortodoxiei din Banat în perioada comunistă”. În Paraclisul episcopal „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din incinta Seminarului s-au adunat părinții profesori, împreună cu elevii pentru a viziona un film despre regimul comunist, după care părinții profesori le-au vorbit elevilor despre istoricul Seminarului Teologic caransebeșean și organizarea învățământului în perioada dinainte de 1989. Filmul din categoria dramaticului s-a intitulat „Binecuvântată fii, închisoare!”, un film artistic românesc, realizat de regizorul Nicolae Mărgineanu, în anul 2002, ce prezintă o poveste reală, plină de durere și de credință.

În continuare părintele profesor Pavel Marcu le-a vorbit celor prezenți despre istoricul Școlii de Teologie din Caransebeș, iar părintele Rusalin Isac, directorul instituției de învățământ a făcut o comparație între forma de învățământ teologic la Caransebeș, din perioada comunistă, perioadă în care a fost elev seminarist și cum se desfășoară astăzi cursurile și formarea tinerilor teologi în municipiu de pe Timiș și Sebeș. La acest eveniment a fost și părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului, care le-a transmis elevilor cât este de importantă unitatea și toleranța dintre oameni pentru a avea o viață morală, mai ales că la Seminar tinerii își petrec foarte mult timp împreună, la fel ca într-o familie.

„Acest film ne-a amintit și ne-a arătat tuturor o parte din ororile comunismului, iar pe de altă parte a arătat cum credința puternică în Dumnezeu a salvat mulți oameni greu încercați din acea perioadă, atât din punct de vedere spiritual, mental, dar și fizic. Eu am încercat să reliefez cum am perceput viața la Seminarul Teologic prin ochii elevului seminarist. Prin această întâlnire, acum înaite de Postul Mare, am dorit să prezentăm elevilor noștrii și să le supunem atenției ca teme de meditație, importanța credinței și a rugăciunii în viața oamenilor, precum și rolul și rostul școlilor de teologie în formarea viitorilor preoți, atât în trecut, cât și astăzi”, a subliniat părintele director Rusalin Isac.

Mergând pe firul istoriei, învăţământul teologic din Caransebeş a rămas o constantă bine definită a Banatului Montan, chiar şi atunci când activitatea Episcopiei din Caransebeş a fost suspendată de regimul comunist.

Și studenții teologi de la Caransebeș au marcat zilele trecute anul comemorativ declarat în Patriarhia Română printr-o manifestare culturală intitulată „Masa rotundă”. Evenimentul s-a desfășurat în Amfiteatrul Secţiei de Teologie din Caransebeş.

Data: 24 februarie 2017 • Vizualizări: 833