Manifestare închinată elevilor la Oraviţa

Manifestare închinată elevilor la Oraviţa
Dumincă, 15 septembrie, la orele serii, a avut loc la Oravița, la Centrul de misiune cu tinerii „Sf. Ecaterina” al parohiei „Sf. Ilie Tesviteanul” din localitate o manifestare cu culturală și cu caracter duhovnicesc adresată tinerilor și copiilor
Autor: Serviciul Social-Misionar
Evenimentul a fost prilejuit de începerea noului an școlar și s-a constituit într-un bun prilej de reîntâlnire a membrilor centrului de tineret cu alți tineri și copii din oraș, dar și cu cadrele didactice și autoritățile publice locale. Au participat tinerii și copiii care frecventează activitățile centrului de misiune, părinții acestora, cadre didactice, reprezentanți ai autorităților locale, alături de toți cei ce se implică voluntar în activitatea centrului, coordonat cu multă dăruire de prof. Simona Moldovan.

Întâlnirea a debutat în biserica parohiei „Sf. Ilie Tesviteanul” unde, un sobor de preoți condus de pr. inspector Mihai Ciucur – delegatul Episcopiei Caransebeșului pentru acest eveniment, a oficiat Acatistul „Sf. Mc. Ecaterina” și rugăciuni de mulțumire și de binecuvântare pentru toți elevii, în prezența unui număr mare de credincioși, în special tineri.

În cuvântul adresat celor prezenți, părintele Mihai Ciucur a evidențiat nevoia de împreună-lucrare a tuturor factorilor implicați în creșterea și educarea copiilor: începând cu părinții, continuând cu școala, autoritățile locale, societatea civilă și culminând cu Biserica, locul unde toate eforturile pot fi încununate prin prezența și lucrarea sfințitoare a lui Hristos. Totodată, reprezentantul Centrului Eparhial a apreciat eforturile depuse de coordonatorii centrului de la Oravița în lucrarea cu tânăra generație, îndemnându-i pe toți cei prezenți să susțină și de acum înainte frumoasa lucrare cu copiii care se desfășoară de aprope un an în jurul parohiei „Sf. Ilie” din Oravița.

La final, copiii au recitat câteva poezii specifice perioadei, după care pr. Gelu Moldovan, președintele Asociației „Sf. Ecaterina” care susține centrul, a mulțumit tuturor celor prezenți și a oferit micuților daruri constând în rechizite pentru școală.

În a doua parte a întâlnirii toți participanții au vizitat expoziția de artă plastică găzduită de Centrul „Sf. Ecaterina”, aflat chiar în curtea bisericii. Expoziția a fost compusă, pe de o parte, din sculpturi în lemn realizate de sculptorul bănățean George Molin și, pe de altă parte, de icoane din semințe și sculpturi în lemn realizate de către tinerii participanți la taberele de creație organizate de Episcopia Caransebeșului. În cuvântul adresat la vernisarea exoziției artistul plastic bănățean – George Molin, a evidențiat frumoasa colaborare pe care o are cu Departamentul de Tineret al Episcopiei, materializată în coorodonarea activității de sculptură la trei tabere de creație organizate la nivel de eparhie. Vizitatorii expoziției s-au arătat încântați în special de icoanele realzate de copii din semințe, o tennică inedită dar foarte apreciată de toți participanții.

După vernisarea expoziției cu toții, mici și mari, au participat la o agapă oferită de Asociația „Sf. Mc. Ecaterina”, ocazie cu care au fost puse la cale viitoare proiecte și colaborări între Biserică, Școală și Autorități locale care au în centrul lor copiii, inclusiv cei proveniți din familii defavorizate.

Manifestarea de la Oravița a readus în prim plan necesitarea unei activități susținute cu tinerii în Biserică, pornind de la cercuri artistice, întâlniri duhovnicești, excursii și culminând cu spovedania și împărtășirea cu Sfintele Taine. În acest sens, Centrul social și de misiune cu tinerii „Sf. Mc. Ecaterina” din Oravița este un exemplu demn de urmat, un demers care se datorează în primul rând unor oameni jertfelnici și cu dragoste de Biserică și de copii și care lucrează cu timp și fără de timp pentru ca cei mai mici semeni ai noștri să-L cunoască și să-L iubească pe Dumnezeu.

Data: 16 septembrie 2013 • Vizualizări: 601