Manifestări cultural-artistice la Parohia „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Reşiţa

Manifestări cultural-artistice la Parohia „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Reşiţa
În această perioadă Parohia „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Reşiţa a organizat o serie de manifestări cultural-artistice închinate Praznicului Naşterii Domnului
Autor: Pr. Petru Berbentia
În seara zilei de miercuri, 14 decembrie 2011, elevii claselor gimnaziale de la Şcoala cu clasele I-VIII, nr. 7 din Parohia „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel-Govândari” din Reşiţa, au participat la un mod experimental de exprimare religioasă.

Prin munca depusă de Diana-Ortensia Raţiu, profesor titular de Religie la şcoala sus amintită, elevii claselor a V-a au pregătit şi au prezentat credincioşilor prezenţi o scenetă despre „Naşterea Domnului”. Diferenţa între ceea ce prezintă alţi elevi în aceste zile de pregătire a Marelui Praznic al Naşterii Domnului şi aceşti elevi, este faptul că în sceneta lor „actorii” se exprimă prin pantomimă, iar textele biblice referitoare la minunea de la Betleem, sunt citite de către doi elevi.

Interesul pe care l-au arătat elevii pentru ceea ce fac, repetiţiile desfăşurate in Biserică, atenţia la comportamentul în locaşul de cult, sunt rezultatul colaborării foarte bune a profesorilor de la Şcoala 7 cu Biserica noastră.

Preotul paroh Petru Berbentia a mulţumit elevilor şi dăscăliţei lor pentru sceneta prezentată, făcându-se purtătorul de sentimente al credincioşilor ce au răsplătit cu aplauze pe micii actori, iar doamna profesoară Diana Raţiu a oferit copiilor pungi cu dulciuri.

Ca semn al prezenţei lor în proiectul parohial „Seara colindelor noastre”, preotul paroh a înmânat doamnei profesoare o diplomă ce atestă bucuria noastră de a lucra împreună pentru formarea unor suflete creştine, şi şi-a exprimat nădejdea continuării acestei colaborări.

Vineri, 16decembrie, copiii de la Gradiniţa PN 10-Pinochio, îndrumaţi de doamna înv. Bircea Otilia, au fost oaspeţii Bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel-Govândari”. Grădiniţa este aşezată în imediata apropiere a grădiniţei şi, în mod natural, copii sunt prezenţi la biserică aproape în fiecare zi, la ieşirea de la ore.

De data aceasta prezenţa lor nu a fost întâmplătoare, pentru că au venit să susţină un spectacol de Crăciun, în faţa părinţilor, a bunicilor dar şi a credincioşilor prezenţi. Sceneta pe care ei au pregătit-o s-a intitulat „Naşterea Domnului” şi a implicat munca tuturor copiilor, care s-au bucurat din plin de sprijinul părinţilor lor şi a bisericii. Toată seara aceasta de emoţii şi de bucurie s-a desfăşurat în prezenţa lui Moş Crăciun, care a oferit copiilor cadouri la sfârşitul scenetei. Pentru colaborarea ce o avem cu Grădiniţa PN 10- Pinochio, doamna învăţătoare Bircea Otilia a primit un semn al bucuriei ce ne-au prilejuit-o copiii îndrumaţi de dânsa.

Cu puţine zile înainte de Naşterea Domnuluii, vineri 16 decembrie, Casa de Cultură a Studenţilor din Reşiţa şi Şcoala Populară de Arte şi Meserii “Ion Românu” din Reşiţa, în parteneriat cu Primăria Municipiului Reşiţa şi Biserica Ortodoxă “Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel- Govândari” au organizat un spectacol de creaţie dedicat Crăciunului şi prezentat de actorul Dan Mirea.

La ora începerii spectacolului, sala Cinematografului „Dacia” a găzduit peste 500 de reşiţeni veniţi să ascute colinde dar şi pe câţiva interpreţi importanţi ai foclorului bănăţean. După cuvântul de întâmpinare al domnişoarei Adela – Maria Berbentia, directorul Casei de Cultură Studenţeşti, spectacolul a fost deschis de Grupul vocal „Strana Strămoşească” al Bisericii „Sf. Apostoli Petru şi Pavel-Govândari”, condus de Pr. Petru Berbentia şi, actorii Teatrului de Vest din Reşiţa, printr-un colaj interesant de colinde româneşti şi texte biblice referitoare la Minunea de la Betleem. Cei prezenţi au răsplătit cu aplauze prestaţia celor de pe scenă.

Spectacolul a continuat apoi cu o colindă interpretată de toţi dansatorii ansamblurilor reunite şi cu momente folclorice de excepţie, inclusiv cu o colindă interpretată de doamna Zorica Savu. Toţi cei prezenţi au considerat că a fost o seară reuşită ce a adus în sală foarte mulţi tineri şi asta ne întăreşte convingerea că „tot ce-i românesc, NU PIERE!”

Data: 18 decembrie 2011 • Vizualizări: 716