Mărturisirea Ortodoxiei la Caransebeș

Mărturisirea Ortodoxiei la Caransebeș

Album foto
„Credința noastră trebuie să fie lucrătoare și mărturisitoare până la sfârșitul vieții”, acesta a fost unul dintre îndemnurile pe care l-a dat credincioșilor Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, în Duminica Ortodoxiei
Autor: Serviciul Prezidial
În această primă duminică din Postul Mare s-au adunat cu icoane în mâini foarte mulți tineri, clerici și credincioşi de toate vârstele, la Catedrala istorică „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Caransebeș de unde au plecat în procesiune împreună cu ierarhul lor, spre Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” şi „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”. Aici, Părintele Episcop Lucian a săvârşit Sfânta Liturghie, alături de un sobor de preoți şi diaconi, Corul Catedralei înfrumuseţând sfânta slujbă prin cântările liturgice.

„Am punctat foarte frumos prin această procesiune și prin Sfânta Liturghie anul unității de credință și de neam, căci procesiunea nu este altceva decât un act de mărturisire a dreptei credințe. Tineri și credincioși au purtat în mâini sfintele icoane atât în procesiune, cât și la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie și au mărturisit cu toții că sfintele icoane nu sunt chipuri cioplite, nu sunt idoli, ci sfintele icoane sunt într-adevăr ferestre spre eternitate, spre absolut, ferestre spre Dumnezeu, spre Împărăția Cerurilor. Rugându-ne în fața icoanelor noi ajungem mai ușor la Mântuitorul Hristos, la Maica Domnului și la sfinții pe care îi rugăm ca să ne fie grabnic folositori. Sfinții Părinți ne-au învățat că trebuie să ne închinăm sfintelor icoane și să le cinstim”, a subliniat Preasfințitul Lucian.

Tinerii care au participat la procesiune și la Sfânta Litughie au venit de la toate centrele de tineret ale Episcopiei Caransebeşului, dar şi de la şcolile din Caransebeş, mulți dintre ei fiind îmbrăcaţi în port popular. La această procesiune au participat şi elevii Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu”, precum şi studenţii teologi de la Secţia de Teologie din Caransebeș.

În cadrul Sfintei Liturghii părintele arhimandrit Constantin Timiş, vicar eparhial a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Duminica Ortodoxiei. „Am ascultat cu mare atenție și Pastorala Sfântului Sinod, care ne îndeamnă pe toți la păstrarea dreptei credințe, la păstrarea învățăturilor Sfinților Părinți de la Sinodul I Ecumenic și de la Constantinopol, care a statornicit pentru prima dată ca în 11 martie anul 843 dreapta credință să fie cinstită în prima duminică din Postul Mare. Îl rugăm pe Dumnezeu să binecuvinteze pe mai departe calea postului, acest urcuș frumos spre Învierea lui Hristos și să ne ajute să păstrăm pe mai departe dreapta credință”, a adăugat Părintele Episcop.

La final Preasfințitul Lucian a conferit Ordinul Eparhial „Crucea Episcop Elie Miron Cristea” pentru clerici celor trei inspectori eparhiali din cadrul Episcopiei Caransebeșului, părintelui inspector Petrică Timiș, părintelui Mihai Ciucur, inspector în cadrul Departamentului de tineret și părintelui arhidiacon Cosmin Mutașcu, inspector de protocol.

Pentru că în data de 26 februarie 2006, Preasfințitul Părinte Lucian a fost întronizat Episcop al Caransebeșului, părintele vicar Constantin Timiș i-a oferit la finalul Sfintei Liturghii un buchet de flori din partea tuturor fiilor duhovnicești ai Preasfinției Sale, pentru a marca cei 12 ani de arhipăstorire a istoricei eparhii a Caransebeșului.


Data: 26 februarie 2018 • Vizualizări: 1016