Mesajul Învierii Mântuitorului transmis prin piesa de teatru „Mironosițele”

Mesajul Învierii Mântuitorului transmis prin piesa de teatru „Mironosițele”

Album foto
La Casa de Cultură „George Suru” din Caransebeș a fost jucată, duminică, 30 aprilie, Piesa de teatru „Mironosiţele”
Autor: Serviciul Cultural
Evenimentele ce au avut loc la trei zile după ce Mântuitorul Iisus Hristos a fost răstignit și a murit pe cruce, adică Învierea Sa, au fost prezentate de către elevii seminariști caransebeșeni într-un mod dramatic, pe scena Casei de Cultură „George Suru” din Caransebeș. Auditoriul ce a umplut sala de spectacole, duminică, 30 aprilie, a putut retrăi momentele de bucurie, simțite de femeile mironoșițe atunci când au mers dis-de-dimineață la mormântul unde a fost pus trupul Domnului și au găsit pe înger ce le-a vestit Învierea. În mod teatral actorii au reușit să transmită pe de-o parte sentimentele ce le-au trăit mironosițele și apostolii când au primit vestea câ Mântuitorul a Înviat, dar și de îngrijorare a celor ce nu au crezut în Iisus, Fiul lui Dumnezeu.

Actorii ce s-au transpus în personajele ce au constituit tabloul Învierii cu mai bine de 2000 de ani în urmă, au fost elevii Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș, coordonați de părintele profesor Pătruț Bănăduc. Piesa de teatru s-a numit sugestiv „Mironosițele”, fiind pusă în scenă chiar în a treia Duminică după Înviere, a Mironosițelor, o piesă scrisă în perioada interbelică de marele dramaturg Victor Ioan Popa.

Evenimentul s-a desfășurat cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, l-a care au fost prezenți membrii Permanenței Consiliului Eparhial, preoți din localitate și nu numai, preoţi profesori şi foarte mulţi credincioși, iubitori de teatru. „Este o bucurie pentru noi profesori și elevi, totodată, pentru că această piesă este înscrisă într-un proiect mai amplu intitulat «Tineri Actori». Noi încercăm să punem în fața publicului caransebeșean și această perspectivă a teatrului religios, iar personajele pe care tinerii noștrii le-au întruchipat sunt întâi de toate cele biblice. Convertirea tuturor la finalul piesei este de fapt și mesajul pe care Hristos vrea să-l aducă tuturor celor care cred în Evanghelia Învierii Sale, a mormântului gol așa cum l-au găsit mironosițele femei, și pe care noi încercăm să-l punem la suflet publicului an de an”, a subliniat părintele profesor Pătruț Bănăduc.

Această manifestare spirituală, culturală și artistică a încheiat șirul manifestărilor intitulate „Zilele credinței și culturii în Episcopia Caransebeşului”, ajunse anul acesta la cea de-a 11-a ediţie şi care sunt organizate cu ocazia hramului noii Catedrale Episcopale „Învierea Domnului”.


Data: 1 mai 2017 • Vizualizări: 2892