Mesajul Patriarhului României

Mesajul Patriarhului României
Mesajul Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, adresat cu prilejul organizării în Episcopia Caransebeşului a „Zilelor credinţei şi culturii în Caraş-Severin”, ediţia a V-a, în perioada 1 – 8 mai 2011:
Autor: www.basilica.ro
Cu bucurie duhovnicească, am primit scrisoarea prin care ne vestiţi organizarea în Episcopia Caransebeşului a ediţiei a V-a a „Zilelor credinţei şi culturii în Caraş-Severin”, manifestări cultural-spirituale prilejuite de proclamarea de către Patriarhia Română a anului 2011 ca „An omagial al Sfântului Botez şi al Sfintei Cununii”, de sărbătorirea festivă a hramului noii Catedrale episcopale Învierea Domnului, din Caransebeş, precum şi de comemorarea a 70 de ani de la întronizarea episcopului-martir Veniamin Nistor în scaunul vlădicesc de la Caransebeş (1941-2011).

Organizarea Simpozionului internaţional „Taină şi mărturisire”, care are ca tematică Sfintele Taine ale Botezului şi Cununiei, are o semnificație misionară și socială.

„Zilele credinţei şi culturii în Caraş-Severin” îşi propun să menţină vie legătura între rugăciune şi teologie, cuvinte şi muzică, cult și cultură, între lauda adusă lui Dumnezeu şi comemorarea plină de evlavie a vrednicilor înaintaşi în slujirea credinței și a culturii românești.

Remarcăm în acest an programul deosebit de variat pe care l-aţi pregătit, cuprinzând manifestări bisericeşti, dar și momente culturale și sociale. Ne bucurăm că în organizarea „Zilelor credinţei şi culturii în Caraş-Severin” unele evenimente au devenit deja tradiţie, cum ar fi Festivalul corurilor de copii şi tineret „Timotei Popovici”, Festivalul de poezie în grai bănăţean „Credinţă şi lumină”, precum şi Festivalul coral de muzică religioasă „Miron Patriarhul”, la care participă formaţiile corale parohiale.

Cunoaşterea tradiţiilor şi a obiceiurilor populare creştine reprezintă o lăudabilă iniţiativă de preţuire a creativității şi spiritualităţii româneşti, iar promovarea cântării bisericeşti poate revigora în Biserica lui Hristos conştiinţa misionară, întrucât misiunea de a vesti iubirea lui Dumnezeu prin cuvânt şi faptă este o vocaţie a tuturor creştinilor.

Ne bucurăm că toate aceste activităţi se înscriu, solemn şi sfânt, în lumina duhovnicească a marelui Praznic al Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, în atmosfera plină de pace şi bucurie a Sfintelor Paşti.

Adresăm cuvânt de felicitare şi prețuire Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, tuturor organizatorilor şi participanţilor la aceste activităţi misionare, dorind tuturor ajutorul lui Dumnezeu în cultivarea valorilor autentice creştine şi româneşti.

Cu părintească binecuvântare, în iubirea Domnului nostru Iisus Hristos Cel înviat, Izvorul bucuriei veșnice,


† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române


Data: 3 mai 2011 • Vizualizări: 1537