Mihai Eminescu, cinstit în Ungaria la parohia Apateu

Mihai Eminescu, cinstit în Ungaria la parohia Apateu
Doi Ierarhi au luat parte la manifestările dedicate poetului naţional Mihai Eminescu la parohia Apateu din Episcopia Ortodoxă Română a Ungariei.
Autor: Serviciul Prezidial
Două zile au fost închinate poetului naţional Mihai Eminescu în parohia ortodoxă română Apateu din Ungaria. La manifestările prilejuite de împlinirea a 160 de ani de la naşterea luceafărului poeziei româneşti, au participat Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului şi Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul românilor ortodocşi din Ungaria.

Astfel, sâmbătă 15 ianuarie s-a desfăşurat la Apateu a XII a ediţie a comemorării lui Mihai Eminescu şi a VI a ediţie a concursului de poezie românească închinată poetului nepereche al neamului românesc. Şi de această dată au participat la acest concurs copii români din Ungaria. Din partea Episcopiei Caransebeşului au participat grupul psaltic „Katharsis” al Episcopiei Caransebeşului precum şi un elev talentat al Seminarului Teologic ”Episcop Ioan Popasu” din Caransebeş, care a recitat din opera poetului Mihai Eminescu. Totodată, cu acest prilej s-au interpretat cântări binecunoscute pe versurile poetului de către tinerii caransebeşeni. un moment inedit desfăşurat în Centrul Cultural Român din Apateu a fost oferit de tinerii bihoreni, care au dansat pe muzica tradiţională din România.

În după amiaza aceleiaşi zile, în biserica ortodoxă românescă cu hramul „Sf. Ierarh Nicolae” din Apateu s-a oficiat de către cei doi Ierarhi o slujbă de pomenire pentru poetul Mihai Eminescu, în prezenţa credincioşilor ortodocşi români din Apateu şi nu numai. La eveniment au luat parte reprezentanţi ai Ambasadei Române şi ai consulatelor româneşti din Gyula şi Seghedin. După slujba de pomenire în biserica parohială a avut loc un recital de muzică bizantină susţinut de către grupul psaltic „Katharsis” al Episcopiei Caransebeşului.

În încheiere, părintele Origen Sabău, preotul paroh al comunităţii şi consilierul cultural al Eparhiei româneşti din Ungaria a oferit diplome de cinstire şi plachete tuturor celor care s-au implicat şi se implică în activităţile culturale ale parohiei din Apateu. Mai apoi s-au depus coroane de flori în faţa statuii celui care în urmă cu 161 de ani se altoia în această lume şi care avea să rodească roade bogate în cultura lirică a neamului românesc.

Data: 17 ianuarie 2011 • Vizualizări: 874