Mihai Eminescu - coloana vertebrală la plus infinit

Mihai Eminescu - coloana vertebrală la plus infinit

Album foto
La Cercul militar din Caransebeș s-a desfășurat luni, 15 ianuarie, o manifestare culturală cu prilejul Zilei Naționale a Culturii
Autor: Serviciul Cultural
Invitatul special la acest eveniment a fost publicistul, poetul, istoricul și cercetătorul Traian Cepoiu, care a vorbit auditoriului despre nevoia de cultură în rândul tinerilor și despre importanța poemelor lui Mihai Eminescu. Traian Cepoiu a abordat mai multe laturi ale poetului nepereche pe care a spus că „la trimis Dumnezeu românilor exact atunci când trebuia, Mihai Eminescu fiind coloana vertebrală la plus infinit”.

„Aș vrea ca tânăra generație să citească nu doar opera poetică, care are o încărcătură extraordinară istorică, sentimentală, ci și opera lui Eminescu publicistică, care este o operă majoră românească politică. Tânăra generație trebuie să vadă că ceea ce se întâmplă astăzi cu România, Eminescu a gândit atunci, iar eu sunt fericit că este contemporan cu noi în acestă perspectivă, pentru că gândirea lui Eminescu a fost una de viitor. Eminescu a fost un futurist în opera politică și dacă citim opera sa și comparăm, chiar punctual cu ce se întâmplă astăzi cu România, este uluitoare asemănarea”, a mai spus publicistul Traian Cepoiu

Sala de spectacole a Cercului militar a fost umplută de tineri de la mai multe școli din Caransebeș, însoțiți de cadre didactice. Adolescenții care au participat la acest eveniment cultural sunt elevi ai Colegiului Național „Traian Doda”, Colegiului Național „C.D. Loga” și ai Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu” și studenți ai Secției de Teologie Ortodoxă Didactică.

După lecția de cultură a publicistului Traian Cepoiu, elevi ai Seminarului Teologic au interpretat câteva poezii ale poetului național, dar și creații proprii.

Delegatul Preasfințitului Părinte Episcop Lucian, la acest eveniment, a fost părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului, care la final a oferit domnului Traian Cepoiu, din partea Episcopiei, pentru contribuția domniei sale la promovarea culturii și a istoriei naționale în Eparhia Banatului Montan, Diploma de excelență „Episcop Elie Miron Cristea”.

„Omagierea poetului național Mihai Eminescu este un moment de referință, aceasta pentru că există interferențe consistente între ceea ce înseamnă Eminescu pentru zona Banatului la modul general, dar și pentru Episcopia caransebeșului în mod special. Pentru zona Banatului este pentru că își are originile paterne din anul 1675, banatul fiind ocupat pe atunci de turci, iar pentru Episcopia caransebeșului în cel de-al doilea turneu al teatrului lui Pascali, în anul 1868, poetul Mihai Eminescu a fost în Eparhia banatului Montan, respectiv în Orașul Oravița, unde a participat la reprezentația teatrului de atunci, fiind sufleur. Totodată pentru Episcopia noastră și pentru acest an centenar, Eminescu reprezintă un punct de referință și pentru faptul că episcopul Elie Miron Cristea, în anul 1895 și-a susținut teza de doctorat la Budapesta cu titlul Viața și opera lui Mihai Eminescu, fiind prima teză de doctorat care viza personalitatea și lucrarea poetului național”, a subliniat părintele arhimandrit Casian Rușeț.

Manifestarea culturală a fost organizată de către Colegiul Național „Traian Doda”, Episcopia Caransebeșului și Cercul militar din municipiu.


Data: 16 ianuarie 2018 • Vizualizări: 892