Misiune educativ-misionară a elevilor seminariști din Caransebeș

Misiune educativ-misionară a elevilor seminariști din Caransebeș
În cea de-a doua duminică din Postul Mare, un grup de elevi ai Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș au vizitat parohiile Izgar și Ersig din Protopopiatul Reșița
Autor: Serviciul Prezidial
În cea de-a doua duminică din Postul Mare, un grup de elevi ai Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș, însoțiți de părintele director Constantin Train și de părintele profesor Petru Vasilescu, au vizitat parohiile Izgar și Ersig din Protopopiatul Reșița, aflate în Nord Vestul Episcopiei Caransebeșului. Această lăudabilă activitate se desfășoară în cadrul unui proiect educativ-misionar, intitulat „Mergând învățați...”, derulat de seminarul caransebeșean, în parteneriat cu Centrul Eparhial.

Ajungând la biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Parohia Izgar, încă de la orele dimineții, tinerii elevi seminariști au fost întâmpinați cu multă dragoste de părintele paroh Ianăș Ambruș, dar și de credincioșii acestei parohii. A avut loc slujba Utreniei, urmată de Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, în cadrul cărora cântarea la strană a fost înfrumusețată de către elevii seminariști. La momentul potrivit, elevul seminarist George Goloman din clasa a XII-a a ținut un cuvânt de învățătură, tâlcuind pericopa evanghelică.

La orele după-amiezii, grupul de elevi seminariști și-a continuat misiunea în Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Ersig, păstorită de părintele paroh Cătălin Flavius Florea, unde s-a oficiat Vecernia. Răspunsurile la sfânta slujbă au fost date de tinerii oaspeți, la final elevul seminarist Adrian Novăcescu din clasa a XI-a susținând o frumoasă cateheză.

„Scopul misiunii noastre este acela ca elevii noștri să pună în aplicare ceea ce învață la clasă, respectiv căntarea de strană, tipicul, cateheza și predica, dar în același timp și de a vedea realitățile vieții de parohie, pentru care ei se pregătesc. Organizăm elevii noștri pe grupe în așa fel încât toți să participe la astfel de misiuni și astfel fiecare să ia contact cu viața parohiilor. Pe de altă parte misiunile acestea au un rol benefic și pentru credincioși, întrucât și aceștia se bucură să vadă viitorii tineri slujitori ai altarelor în cursul activităților de pregătire. Putem spune că, la finalul unei zile ca aceasta, ne-am zidit unii pe alții, atât noi preoții și elevii, dar și credincioșii parohiilor”, a subliniat părintele profesor Constantin Train, directorul Seminarului Teologic.

Toate aceste activități misionare, din cadrul proiectului educativ-misionar intitulat „Mergând, învăţaţi...”, se realizează cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului şi cu sprijinul financiar al Centrului Eparhial, având un rol foarte important atât în formarea tinerilor seminarişti, prin practica catehetică, omiletică şi liturgică cât şi un rol cu factor de dinamizare a vieţii spirituale din parohii. Dragostea, bucuria şi cinstea au fost manifestate şi prin agapele frăţeşti organizate de preoţii şi credincioşii celor două parohii.

Data: 18 martie 2014 • Vizualizări: 1118