Misiunea filantropică în dezbatere la Episcopia Caransebeșului

Misiunea filantropică în dezbatere la Episcopia Caransebeșului
Luni, 18 noiembrie, la orele după-amiezii, în sala de festivități „Elie Miron Cristea”, a Centrului Eparhial, a avul loc ședința anuală a Sectorului social-filantropic, misionar și activități cu tineretul
Autor: Serviciul Prezidial
Luni, 18 noiembrie, la orele după-amiezii, în sala de festivități „Elie Miron Cristea”, a Centrului Eparhial, a avul loc ședința anuală a Sectorului social-filantropic, misionar și activități cu tineretul. La ședință au participat toți preoții misionari din spitale și așezăminte, din centrele sociale și toți preoții care desfășoară pe raza parohiilor lor activități social-filantropice și activități cu tineretul. Ședința a fost prezidată de Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului avându-i alături pe părintele Gabriel Gozman-Pop, consilier social-misionar și părintele Mihai Ciucur, inspector social și activități cu tineretul.

În prima parte a ședinței s-au prezentat toate activitățile centrelor sociale și centrelor de activități cu tineretul, din cursul anului 2013, iar în cea de-a doua parte s-au discutat problemele și activitățile social-misionare și activitățile cu tineretul, pe care preoții le-au desfășurat în parohiile lor în acest an.

La finalul dezbaterilor ierarhul a subliniat: „Am discutat cu fiecare în parte despre problemele social-misionare și activitățile cu tineretul, mai ales că anul 2014 este închinat, de Sinodul bisericii noastre, Tainei Sfintei Spovedanii și Tainei Sfintei Împărtășanii, fiind Anul omagial euharistic. Bineînțeles că am ajuns cu toții la o concluzie finală și general acceptată și anume că toate aceste activități sociale, filantropice și misionare au ca scop final aducerea credincioșilor și a tinerilor la Sfântul Potir, la viața în Hristos. Noi desfășurăm, nu o activitate socială, ci o lucrare filantropică, săvârșind Sfânta Liturghie, iar după Liturghie, filantropia care nu este altceva decât Liturghie după Liturghie, prelungind slujirea din biserică în comunitate, în casele credincioșilor, dar și în centrele pe care încercăm să le dezvoltăm în cadrul episcopiei noastre. Părinții care se ocupă de acest sector, părintele consilier Gabriel Gozman și părintele inspector Mihai Ciucur, vor monitoriza toate aceste activități sociale și misionare și se vor deplasa în teritoriu, astfel încât toate deciziile și hotărârile Centrului eparhial să fie în conformitate cu realitatea din teritoriul eparhiei noastre”.

În Episcopia Caransebeșului funcționează 14 centre sociale și de tineret ale căror principale preocupări sunt depistarea şi într-ajutorarea persoanelor cu un nivel scăzut de trai, datorat veniturilor foarte mici sau inexistente, acestora acordându-le ajutoare materiale şi financiare pentru depăşirea situaţiei de criză în care se află. Beneficiari ai acţiunilor sunt în special: persoane cu handicap, copii proveniţi din familii numeroase, dezorganizate sau mono-parentale, copii infestaţi cu HIV, persoane vârstnice etc.

Data: 19 noiembrie 2013 • Vizualizări: 1252