Moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul în Episcopia Caransebeșului

Moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul în Episcopia Caransebeșului

Album foto
În cetatea Caransebeșului au poposit moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul, de la Mănăstirea Bistrița din Arhiepiscopia Râmnicului
Autor: Serviciul Prezidial
Praznicul Înălțării Sfintei Cruci a început pentru credincioșii caransebeșeni încă din ajunul sărbătorii. Ei s-au bucurat de poposirea în cetatea Caransebeșului a moaștelor Sfântului Grigorie Decapolitul, de la Mănăstirea Bistrița din Arhiepiscopia Râmnicului. Racla cu sfintele moaște adusă de o delegație condusă de Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a fost întâmpinată, în seara aceasta, la Catedrala istorică din Caransebeș de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului și Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, împreună cu foarte mulți clerici și credincioși din localitatea de pe Timiș și Sebeș. Toți cei prezenți, având în mâini cruci și lumânări, au purtat în procesiune sfintele moaște până la Catedrala episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” a Episcopiei Caransebeșului.

De asemenea cu acest prilej, ierarhii au dezvelit și o placă comemorativă, la 150 de ani de la întemeierea Episcopiei Ortodoxe a Caransebeșului, așezată pe Catedrala episcopală. În continuare în prezența lucrătoare a sfintelor moaște s-a săvârșit Slujba Privegherii, în timpul căreia credincioșii au avut posibilitatea să se închine și să se roage Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul.

„Dumnezeu să ne ajute tuturor să ne purtăm cu demnitate crucea vieții noastre și să înțelegem deplin cuvintele Mântuitorului, așa cum le-au înțeles cuvioșii părinți, între care și Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul, și anume: «Cel ce vrea să vină după Mine să se lepede de sine să-și ia crucea și să-Mi urmeze Mie», iar astăzi și mâine din toată inima și cu toată ființa noastră să cântăm și să spunem: «Crucii Tale ne închinăm Hristoase și Sfântă Învierea Ta o lăudăm și o mărim»”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

Racla cu sfintele moaște va fi dusă mâine pe Muntele Mic, unde va fi purtată în procesiune alături de fanfara militară și un detașament de soldați de la Brigada 18 Infanterie Banat din Timișoara, până la crucea monument. Aici se va oficia Sf. Liturghie de către un sobor de arhierei, preoți și diaconi, după care se va săvârși o slujbă de pomenire a eroilor bănățeni, se vor depune coroane la Crucea-monument şi va avea loc ceremonial militar.


Data: 13 septembrie 2015 • Vizualizări: 860